Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nový územní plán vytváří jen kouřovou clonu. O budoucnosti Prahy se rozhoduje jinde.

Nový územní plán vytváří jen kouřovou clonu.  O budoucnosti Prahy se rozhoduje jinde.

PRAHA - Jaká bude Praha? Většina informovaných obyvatel hlavního města zřejmě očekává, že odpověď
na tuto otázku nastíní koncept nového územního plánu, který se magistrát chystá představit novinářům již tento týden. Podle sdružení Arnika se ale mnoho nedozvědí. Zásadní rozhodnutí o rozvoji Prahy totiž běží v režimu změn dosavadního územního plánu. O těch magistrát příliš nemluví a podklady nejsou veřejně přístupné. Desítky změn svým rozsahem dalece převáží nový územní plán. Většina změn přitom probíhá na přání developerů a jejich častým cílem je přeměna zeleně v lukrativní stavební parcely.

"Z oficiálního harmonogramu vyplývá, že změny současného územního plánu začnou platit dříve, než se zastupitelstvo dostane k rozhodování o novém územním plánu. To odporuje smyslu územního plánování podle stavebního zákona," tvrdí právní expert sdružení Arnika Lukáš Matějka. "Ještě horší však je, že nový územní plán se tak stane cárem papíru bez jakéhokoliv významu. Všechna důležitá rozhodnutí padnou už během schvalování změn, a tedy bez sledování ucelené vize a bez zvážení názorů veřejnosti," řekl Matějka. V praxi tak hrozí, že většina obyvatel Prahy, podnikatelů a majitelů nemovitostí bude sledovat přípravy nového územního plánu a v dobré víře sepisovat připomínky. Jenže vše bude marné, protože developeři mezitím prosadí změny územního plánu v takové podobě, jaká jim vyhovuje, a ostatní lidé přijdou zkrátka.

Arnika dnes spustila webové stránky, z nichž mohou obyvatelé Prahy zasílat e-maily s požadavkem na zastavení nekoncepčních změn územního plánu, zveřejnění všech informací a skutečné zapojení veřejnosti do rozhodovacího procesu. Kampaň je zveřejněna na stánkách www.mestaprozivot.arnika.org Součástí kampaně je petice Praha - město pro život, kterou dosud podpořilo více než pět tisíc lidí (1).

"Územní plán musí být srozumitelný prostému občanovi. Netvoří se pro odborníky, ale proto, aby se každý člověk
i bez speciálního vzdělání mohl seznámit s podmínkami rozvoje jednotlivých částí města a věděl, jaký typ staveb se kde do budoucna plánuje," říká vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Martin Skalský. "Situace, kdy se zároveň připravuje nový územní plán a projednává několik vln změn plánu současného, je výhodná pro developery, ale pro normálního člověka je zcela nepřehledná. Zdá se dokonce, že může jít o záměrně vyvolaný chaos, aby se důležitá rozhodnutí dostala mimo veřejnou kontrolu," domnívá se Skalský. Navíc některé návrhy změn stávajícího plánu mohou být v přímém rozporu s konceptem plánu nového (2).

O osudu takzvané první vlny celoměstsky významných změn územního plánu bude rozhodovat zastupitelstvo hlavního města už příští čtvrtek 22. října. Arnika si od internetové kampaně slibuje zastavení projednávaných změn - tedy pokud tento požadavek podpoří dostatečně výrazný počet Pražanů.

"Magistrát by se měl soustředit na přípravu nového územního plánu. Zásadní rozhodnutí by neměla vznikat izolovaně v různých balících změn (3). Důležité je zveřejnit všechny podklady a umožnit občanům ovlivnit konečnou podobu územního plánu," říká mluvčí Arniky Zora Kasiková. "Vize rozvoje hlavního města nemůže vznikat za zdmi magistrátních kanceláří. Musejí se na ní podílet a shodnout všichni obyvatelé metropole. Politika by měla být uměním kompromisu," dodává Kasiková.

Součástí kampaně, kterou Arnika dnes představila, bude také několik veřejných debat, z nichž první se uskuteční již příští týden v Ďáblicích. Ke konceptu územního plánu zpracuje Centrum pro podporu občanů připomínky, ke kterým se občané budou moci připojit. Podobně již byly dříve vypracovány připomínky jak k tzv. zásadám územního rozvoje (které podpořilo více než 10 000 lidí), tak k jednotlivým vlnám změn územního plánu. Současně nabízí poradna Centra pro podporu občanů Pražanům bezplatný poradenský servis při individuálním podávání připomínek a účasti občanů v celém procesu územního plánování, který bude probíhat v následujících měsících (4).
Příloha: text výzvy pražským zastupitelům

Vážená paní zastupitelko, pane zastupiteli,

obracím se na Vás v souvislosti s takzvanými celoměstsky významnými změnami územního plánu, o kterých budete brzy hlasovat.

Znepokojuje mě, že v době, kdy Praha připravuje nový územní plán, se potají a bez veřejné diskuse připravují rozsáhlé změny současného územního plánu, které by z našeho města udělaly doslova největší staveniště Evropy.
Nový územní plán by pak byl už jen cárem papíru. Obávám se, že celoměstsky významné změny vycházejí jen z přání developerů a že mohou Prahu poškodit. V řadě případů se jedná o přeměnu zelených ploch ve stavební parcely, což není v zájmu obyvatel Prahy. Vyzývám Vás, abyste se zasadil(a) o zastavení projednávání změn územního plánu Prahy a hlasoval(a) proti jejich další přípravě. Dále Vás žádám, abyste přispěl(a) k větší otevřenosti magistrátu při přípravě nového územního plánu. Přestože jde o nejvýznamnější strategii hlavního města, většina jeho obyvatel o přípravě neví. V moderní evropské metropoli nemůže vznikat dokument, který ovlivní podobu města na příští desítky let, za zdmi úřadů.

Přispějte k tomu, aby Praha byla městem pro život. Děkuji, že této mé žádosti budete věnovat pozornost.

Text s možností rozeslání je k dispozici zde: www.mestaprozivot.arnika.org

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů