Pátek, 29. března 2024

ECB kritizuje šrotovné

ECB kritizuje šrotovné

Centrální banka soudí, že šrotovné může zpozdit potřebnou konsolidaci automobilového průmyslu.

Evropská centrální banka včera ve své pravidelné měsíční zprávě kritizuje program šrotovného, které zavedly některé země na podporu automobilového průmyslu.

Banka varovala, že šrotovné podpoří automobilový průmysl jen dočasně a na úkor jiných sektorů, takže ekonomice jako celku neprospěje.

Může také zpozdit potřebnou konsolidaci v automobilovém průmyslu.

Šrotovné, kdy kupující získá slevu na nákup nového auta, pokud ho vymění za starší, méně ekologický model, zavedly mimo jiné Německo, Itálie, Francie, Španělsko, Británie či Slovensko. Země tak chtěly podpořit domácí výrobce aut, protože prodej aut se kvůli recesi prudce snížil.

Podle ECB šrotovné sice přilákalo zákazníky a pomohlo zastavit propad prodeje, avšak na úkor nákupu jiných velkých položek. To znamená, že pro ekonomiku jako celek mělo velmi malý přínos a bude mít nepříznivý vliv na aktivitu i v budoucnosti.

"Zdá se, že pozitivní přispění z prodeje aut v první polovině 2009 bylo z velké části vykompenzováno odpovídajícím negativním příspěvkem od dalších nákupů," uvedla ECB.

"Poptávka po dalších velkých nákupech, jako je nový nábytek, ale také opravy aut, se utlumila," upozornila banka

Banka také varovala, že prodej se pravděpodobně sníží okamžitě poté, co vláda zastaví program. Šrotovné také může uměle zpozdit potřebné strukturální změny v automobilovém průmyslu, napsala agentura Reuters.

Šrotovné nedávno kritizoval ve svém vydání i list Wall Street Journal Europe. Podle něj šrotovné v praxi ničeho nedosáhlo a ekonomice uškodilo.

V Česku zatím šrotovné zavedeno nebylo.

Poslanecká sněmovna sice v září přehlasovala prezidentské veto sociálnědemokratického zákona, který umožňuje v Česku zavedení šrotovného. O jeho spuštění však má rozhodnout vláda, a ta se k tomu zatím nechystá.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů