Pátek, 29. března 2024

Plánská teplárna, která sponzoruje ekologickou výchovu, dostala za znečišťování vody pokut

Plánská teplárna, která sponzoruje ekologickou výchovu, dostala za znečišťování vody pokut

Teplárna AES Bohemia z Plané nad Lužnicí na Táborsku, která sponzoruje ekologicky zaměřenou výchovu dětské organizace Medvíďata, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) půlmilionovou pokutu. Důvodem je znečišťování řeky Lužnice odpadními vodami.

ČIZP zjistila loni v září a letos v únoru, že plánská teplárna AES Bohemia neplní některé podmínky dané zákonem. "Jednalo se o opakované porušení předpisů v ochraně ovzduší a porušení zákona o odpadech. Za nejzávažnější čin, kterým bylo vypouštění nadlimitně znečištěných odpadních vod do Lužnice, dostala teplárna sankci," uvedla ve čtvrtek pro agenturu Mediafax mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová.

Firma AES Bohemia se proti sankci ČIŽP odvolala, odvolání však bylo zamítnuto. Plánská teplárna je tak po teplárně v Českých Budějovicích jedním z největších znečišťovatelů v kraji.

Právě teplárna, která sponzoruje ekologické sdružení Medvíďata, by měla být ekologickým příkladem. Zatím se tak ale podle inspekce nechová. "Jsme tím velmi zaskočeni, že právě tato společnost, která je naším významným sponzorem, dostala pokutu za porušování ekologických předpisů. Věříme, že se to nebude opakovat, protože pro naše děti z oddílu by to nebyl zrovna dobrý příklad," uvedla vedoucí oddílů Medvíďata Jana Maliszáková.

Zástupci sankcionované společnosti se nechali slyšet, že zahájili přezkoumání celé situace a nechali si vypracovat znalecký posudek, na jehož základě přijala razantní opatření, která mají podobným potížím zabránit. Jaká opatření teplárna z Plané nad Lužnicí přijala, nezveřejnila.

Obdobných kontrol velkých společností provedli kontroloři z České inspekce životního prostředí v Jihočeském kraji v letošním prvním pololetí celkem 21. Podobným způsobem porušila předpisy například firma Papírny Větřní. Této společnosti byla udělena pokutu ve výši čtvrt milionu korun. V celém kraji provedla inspekce u různých společností a továren téměř 700 kontrol a uložila pokuty za více než sedm milionů korun.


René Kekely, kekely@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů