Pátek, 19. dubna 2024

Studenti se připravovali na soutěž o odpadech

Studenti se připravovali na soutěž o odpadech

Příbram - Ekocentrum Zelená pumpa za podpory Nadačního fondu Veolia uspořádalo odpadovou soutěž Minimalizace je naše heslo, určenou středním školám. Včera se studenti vzdělávali v Q-klubu a nyní mají měsíc na vytvoření odpadového projektu. Do soutěže se přihlásily čtyři střední školy z Příbrami s pěti družstvy.

Protože je cílem soutěže vytvoření projektu, který zajistí minimalizaci vzniku odpadů, točilo se vše kolem toho, proč je minimalizace tím nejlepším řešením.

"Prostřednictvím dramatizace studenti zakusili pocity lidí žijících u skládek a spaloven, různé další doplňovačky a úkoly objasnily podrobnosti skládkování, spalování odpadu ale i recyklace. Další velká část programu byla věnována kompostování, protože biologický odpad tvoří až 40 procent směsného odpadu. Zajímavou tečkou na konec bylo přestavení příbramských Kovohutí, které se jako jedna z mála firem v Čechách zabývají recyklací speciálních druhů odpadů, například elektroodpadu či autobaterií," uvedla Linda Klvaňová z ekoncetra.

Studenti mají měsíc na vytvoření projektu virtuálního města, které minimalizuje odpady na vstupu i na výstupu. Projekty vyhodnotí odborná komise. Vítězná družstva budou odměněna - čekají je MP3 přehrávače či flashky. Školy mohou vyhrát různé druhy kompostérů.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů