Úterý, 16. dubna 2024

Maledivám budou v sobotu vládnout "podvodníci"

Maledivám budou v sobotu vládnout "podvodníci"

Malé - Netradičním způsobem hodlá maledivská vláda upozornit na klimatické změny, které způsobují stoupání hladiny moří: členové kabinetu budou v sobotu zasedat pod vodou. Souostroví Maledivy leží v Indickém oceánu jihozápadně od Srí Lanky. Více než 80 procent povrchu těchto korálových ostrovů rozptýlených kolem rovníku se nachází v nadmořské výšce menší než jeden metr. Stoupání hladiny moří by tak mohlo tento nejníže položený stát světa zanedlouho zcela vymazat z mapy.

rvní podvodní vládní schůzka na světě

Mimořádné zasedání maledivského kabinetu se uskuteční v hloubce šest metrů v tyrkysové laguně u břehů ostrova Girifuši, asi 20 minut cesty motorovým člunem od maledivské metropole Malé. Schůzky se zúčastní prezident Mohammad Našíd a 11 dalších vládních ministrů. Omluvili se pouze tři ministři - dva nejsou k tomuto potápěčskému výkonu zdravotně způsobilí a třetí je na zahraniční cestě v Evropě.

Maledivský ministr životního prostředí Mohammad Aslam:

"Chceme tímto způsobem vyslat světu poselství, že jsme ochotni udělat cokoli, abychom mohli dál žít v této zemi."

Ministři, kteří jsou s výjimkou šéfa obranného resortu potápěčtí začátečníci, zasednou na mořském dně kolem stolu ve tvaru podkovy, který byl speciálně připraven pro tuto příležitost. Komunikovat spolu budou prostřednictvím znakové řeči, k dispozici budou mít i voděodolné tabulky a psací náčiní.

Mohamed Našíd Mohamed Našíd

Myšlenka uspořádat takovou neobvyklou akci prý vzešla přímo od maledivského prezidenta Našída, který je prý na rozdíl od ministrů náruživým potápěčem a velmi aktivně se angažuje v ekologické oblasti. Prezident již dříve oznámil svůj plán přejít na Maledivách během následujícího desetiletí bezvýhradně na obnovitelné zdroje energie.

Na schůzce ministři podepíší dokument vyzývající všechny země světa ke snížení exhalací oxidu uhličitého, které podle ekologických expertů významně přispívají k oteplování naší planety. Pokud úroveň mořské hladiny stoupne do roku 2100 o 59 centimetrů, jak v nejkrajnějším případě předpovídá Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC), stanou se Maledivy prakticky neobyvatelnými.

Maledivská metropole Malé Maledivská metropole Malé

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů