Středa, 24. dubna 2024

TEST: Nebezpečné a neekologické zimní pneu

TEST: Nebezpečné a neekologické zimní pneu

Levné zimní pneumatiky málo i více známých značek opět v testu propadly. Pět sad pneumatik z 33 testovaných obdrželo nejhorší známku <>.Největší problémy měly při jízdě na mokré vozovce, pneumatiky Sava Eskimo, Federal Himalaya a Goodride SW602 selhaly i při jízdě na suché vozovce. V několika výrobcích byl zjištěn nadměrný obsah karcinogenních polycyklických aromatických uhlovodíků.

V každoročním testu zimních pneumatik byly letos testovány pneumatiky rozměrů 185/60 R14T a 205/55 R16H. I v tomto roce se potvrdily poznatky z předchozích testů. Všechny <> hodnocené pneumatiky jsou z nejlevnější cenové kategorie. Tentokrát se mezi nimi objevuje i poměrně renomovaná značka Sava, která ještě vloni patřila mezi průměrně hodnocené.

Zimní pneumatiky jsou v našich klimatických podmínkách určeny především pro jízdu na suché, mokré, případně namrzlé vozovce. Právě při jízdě na mokré vozovce jsou ale levné zimní pneumatiky nejvíce rizikové. Největší problémy na mokrém povrchu jsou s celkovou ovladatelností vozidla, při brzdění a v zatáčkách. "Všechny nedostatečně hodnocené pneumatiky na mokré vozovce propadly. Pneumatiky Goodride a Federal Himalaya měly stejné problémy i na suché vozovce," upřesnil Václav Beneš, redaktor časopisu TEST.

Zimní pneumatiky jsou vyrobené z měkčích směsí než letní. Proto se také rychleji opotřebovávají. Mezi jednot! livými modely jsou přitom velké rozdíly. "Z hlediska opotřebení nejhorší testovanou pneumatiku značky Pneumant je třeba vyměnit již po ujetí 60% kilometrů oproti nejlepšímu modelu, pneumatice Continental," vysvětluje Václav Beneš. Vzhledem k pořizovacím nákladům zimních pneumatik je opotřebení výrazným faktorem pro jejich výběr.

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) jsou karcinogenní látky, které se oděrem uvolňují z pneumatik a zamořují životní prostředí. Od příštího roku bude nařízením Evropské komise obsah PAU v pneumatikách přísně regulován. Testovaná pneumatika Goodride SW 602 obsahuje množství PAU, které více než dvacetinásobně překračuje maximální obsah daný nařízením EK.

Test zimních pneumatik vychází v říjnovém vydání časopisu TEST. Kromě testu zimních pneumatik naleznete v říjnovém vydání velký test balené a kohoutkové pitné vody, test domácích kin, varných desek, dětských menu v prodejnách rychlého občerstvení a srovnání nabídky spotřebitelských úv! ěrů.

Časopis TEST, Občanské sdružení spotřebitelů TEST

Kontakty:
JUDr. Ida Rozová, dtest@dtest.cz, tel.: 241 404 922
Václav Beneš, benes@dtest.cz, tel.: 241 404 922, mobil: 604 660 290

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů