Sobota, 20. dubna 2024

Nachlazení? Nejsilnější přírodní prostředek!

Nachlazení? Nejsilnější přírodní prostředek!

Evropský cestovatel kdysi viděl indiánskou squaw sbírat kořeny rostliny, které výtečně zabíraly na hojení ran. Šlo o echinaceu, hezky česky třapatku.

Rostliny tohoto rodu mají obecně imunostimulační vlastnosti, pro které se staly předmětem vědeckého zájmu. Zabíjejí viry a bakterie, což z nich společně s desinfekčními účinky dělá jednu z nejsilnějších zbraní proti podzimní chřipkové vlně. Zkuste kapky, tinktury, zubní pasty, extrakt i čaj!

Zvenku i zevnitř

Užívá se jako podpůrná léčba při akutních onemocněních i chronických infekcích dýchacích cest a dolních cest močových.

Spolehnout se na její léčivé účinky můžeme i se špatně se hojícími ranami a chronickými ulceracemi. Ve vyšších dávkách působí jako přírodní analgetikum - tedy dokáže tlumit bolest. Některé kultury jí také připisují afrodisiakální účinky a zlepšení sexuální kondice.

Indiáni ji používali k léčbě nejrůznějších obtíží - od infekcí dýchacích cest až po uštknutí hadem.

V 19. století se echinacea používala k pročištění krve a k léčbě závratí, ve 20. století pak jako lék proti chřipce a nachlazení i jako lék proti infekcím všeobecně, a to až do objevu antibiotik.

Chrání i proti rakovině

Nejsilnější účinek na imunitní systém má Echinacea purpurea (v porovnání s E. pallida a E. angustifolia). Účinnými částicemi odpovědnými za tyto imunostimulační účinky jsou pravděpodobně vysokomolekulární polysacharidy arabinogalaktan a heteroxylan.

Echinacea ovlivňuje nespecifické i specifické imunitní pochody. Umí zvýšit aktivitu T lymfocytů i NK buněk - tzv. přirozených zabíječů, schopných likvidovat nejen buňky obsahující viry, ale i buňky napadnuté zhoubným bujením.

Pořád při ruce

Známe je i z našich zahrádek jako okrasné květiny, podobné kopretinám. Nazývané bývají třeba rudbekie, červená slunečnice nebo úplně správně třapatkovka. Pěstuje se v Evropě i v USA.

Semena se vysévají v březnu do studeného pařeniště nebo doma. Kvete většinou až druhým rokem a pak jako trvalka zůstává na záhonu mnoho let. Dosahuje výšky až 180 cm a každý rok se rozrůstá o velké množství odnoží.

Užitečný ježek

Používají se z nich květy, lodyha, listy i kořeny, v nichž je nejvíce účinných látek.

Kořen se užívá čerstvý i sušený, a bývá dál zpracováván mechanicky, louhován a odšťavňován.

Základem jejího jména je řecké slovo echino - ježek, jehož připomíná díky pichlavému středu květenství. O některých rostlinách tohoto rodu, jako Echinacea purpurea, pallida a angustifolia, byly napsány celé knihy - tak jsou užitečné.

zdravi.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů