Úterý, 16. dubna 2024

Fischer by rád, kdyby Miko zůstal. Ministr odmítá

Fischer by rád, kdyby Miko zůstal. Ministr odmítá

Praha - Premiér Jan Fischer by rád, aby jeho ministr životního prostředí Ladislav Miko zůstal ve vládě až do řádných parlamentních voleb.

Předseda vlády současně potvrdil, že sám žádné personální změny nechystá a jeho kabinet bude pokračovat v dosavadním složení.

Miko jako jediný z Fischerova kabinetu dopředu avizoval, že s dalším setrváním v ministerské funkci nepočítá. Rád by se totiž vrátil do Bruselu, kde vede ředitelství ochrany přírodních zdrojů.

Pokud by se tak nestalo, hrozí mu podle informací z Evropské komise, že by o místo vysoce postaveného evropského úředníka přišel. V úřadě na něj například čekají důležitá rozhodnutí o evropské biodiverzitě.

Dal slib, že zůstane do podzimu

Přestože Fischer řekl, že o ministrově setrvání jednal i s Mikovými nadřízenými v Bruselu, sám Miko počítá s odchodem z vlády. Aktuálně.cz řekl, že se mu další angažmá ve Fischerově vládě zdá jako značně nereálné a je rozhodnut se do Bruselu vrátit.

Jako termín pro návrat uvedl konec listopadu.

"Je v tom více faktorů. Mám rozpracovanou nějakou práci, je v tom slib, který jsem dal, a rodina," vysvětlil své stanovisko ministr nominovaný za zelené.

V záloze je Dusík

Jeho nástupcem na ministerstvu by se mohl stát jeho náměstek Jan Dusík, neúspěšný kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu. Sám Dusík už dříve deníku Aktuálně.cz svou nominaci potvrdil.

"Zelení mě skutečně nejspíš navrhnou. Pokud mě pak osloví premiér Fischer a ostatní strany s tím budou souhlasit, jsem připraven nabídku přijmout," konstatoval.

Věří, že by pro ostatní politické strany nemusel představovat zásadní problém, protože na ministerstvu životního prostředí už působil za různých vlád a pod různým stranickým vedením asi deset let.

Navíc už pozastavil své členství ve Straně zelených, kde nezastává žádnou vysokou funkci.

aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů