Pátek, 29. března 2024

Divoký development nebo město pro život?

Divoký development nebo město pro život?

S konceptem nového územního plánu hlavního města, který magistrát před několika dny s velkou propagační kampaní představil novinářům, se ještě ani nestihli seznámit občané a už bude možná neaktuální. Pražské zastupitelstvo dnes totiž projednává takzvanou první vlnu celoměstsky významných změn územního plánu. Změny by umožnily některým developerům realizovat jejich plány ještě před tím, než bude platit nový územní plán, který na rozdíl od dílčích změn stanovuje přísnější požadavky na ochranu životního prostředí, množství zeleně nebo vybavení města infrastrukturou potřebnou pro kvalitní život.

"Ukázkou všeho, co je na změnách územního plánu špatné, je projekt nazvaný Velké Roztyly," říká Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Má se jednat o masivní vysokopodlažní zástavbu převážně administrativních budov, které místním obyvatelům nepřinesou žádný prospěch. Budovy mají zabrat zelené plochy a natlačit se i do ochranného pásma Krčského lesa. Doprava do tohoto centra bude směřovat po již dnes tragicky přetížené severojižní magistrále. A navíc nejsou informace o projektu veřejně přístupné a nikdo se nezeptal obyvatel Prahy na jejich názor.

Jedinou změnou územního plánu, která má podle Arniky opodstatnění, je regulace výškové zástavby v Praze. "Regulace sice měla platit už od roku 1992, kdy byla Praha zapsána na listinu UNESCO, je ale dobré, že jsme se k ochraně středověkého centra města dopracovali alespoň teď. V poslední době se objevilo několik projektů na stavby mrakodrapů v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace, což se stalo předmětem kritiky Výboru UNESCO. České republice to dělá ostudu, navíc může dojít k poškození hodnot města," upozorňuje Skalský.

Podle Arniky vycházejí změny územního plánu vstříc velkým investorům, kteří byli schopni přesvědčit radní magistrátu k nestandardnímu procesu. Ve velké části případů se rozhoduje o přeměně dnes nezastavitelných pozemků ve stavební parcely, a to bez posouzení jednotlivých projektů v širším kontextu města. "Při výstavbě nových čtvrtí je také nezbytné vytvářet potřebnou infrastrukturu, jako jsou školy, školky, parky, veřejná prostranství, zařízení pro sport, kulturu, zdravotnictví a sociální služby. Investoři by také měli být povinni podporovat veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu," vypočítává nedostatky návrhů změn územního plánu mluvčí Arniky Zora Kasiková. "V opačném případě hrozí, že investoři vydělají na prodeji bytů a kanceláří, ale náklady na infrastrukturu padnou na město".

"Myslíme si, že nejméně deset projektů projednávaných v režimu změn by mělo být zastaveno. Jedná se o tak velké zásahy do organismu města, že je nutné zasadit je do nového územního plánu a zahájit o nich veřejnou diskusi," říká Skalský. "V tomto smyslu jsme dnes také dopisem oslovili členy pražského zastupitelstva a vyzvali jsme je, aby desítku problematických projektů nepustili do zrychleného schvalování," doplnil.

Arnika spustila před týdnem také webové stránky, jejichž prostřednictvím mohli lidé oslovit své zastupitele a připojit se k výzvě k zastavení změn územního plánu. Do dnešní doby tak učinilo na tři sta lidí. Stránky s výzvou zůstávají i nadále v provozu, protože v následujících měsících bude zastupitelstvo projednávat další vlny změn územního plánu.

Kromě návrhu celoměstsky významných změn chtějí dnes zastupitelé projednat také program realizace Strategické koncepce Prahy a dále změny územního plánu Z1000, Z1260/06 a Z1326/06. Během jediného zasedání tak mají rozhodnout o několika zásadních dokumentech pro rozvoj Prahy, a to vedle desítek dalších bodů, což podle Arniky jen potvrzuje necitlivý přístup radnice k rozhodování o budoucnosti města.
Přílohy a poznámky:

Více informací: www.mestaprozivot.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů