Pátek, 19. dubna 2024

Vláda možná umožní financování spaloven z veřejných zdrojů

Vláda možná umožní financování spaloven z veřejných zdrojů

Ministerstvo životního prostředí navrhne vládě, aby zrušila mnohaletý zákaz podpory výstavby nových spaloven komunálního odpadu ze státních prostředků. Počítá, že investoři využijí na financování projektů evropský operační program Životní prostředí. Stavba moderní spalovny stojí 2,5 miliardy korun, zařízení na energetické využívání odpadů na tři až pět miliard. Zvýšením počtu spaloven, které budou zároveň vyrábět teplo, chce úřad omezit skládkování biologicky rozložitelného komunálního odpadu, a splnit tak požadavky EU.

Česko zatím neplní evropskou směrnici, podle která by měl podíl biologicky rozložitelného komunálního odpadu v roce 2010 činit nejvíc 75 procent, v roce 2013 nejvíc 50 procent z hmotnosti z celkového množství tohoto druhu odpadu vzniklého v roce 1995. V roce 2007 činil tento podíl 127 procent. V důsledku neplnění směrnice je Česko vystaveno sankcím ze strany Evropské komise, uvádí důvodová zpráva ministerstva, kterou má ČTK k dispozici.

Výstavbu spaloven Česko nepodporovalo mimo jiné kvůli riziku dovozu odpadu ke spalování ze zahraničí. Omezit přeshraniční předpravu odpadů podle ministerstva nově umožňuje směrnice o odpadech. Podle výkladu ministerstva dovoluje Česku zakázat přeshraniční přepravu odpadů určených ke spalování klasifikovanému jako energetické využití do doby, než bude vybudována dostatečná síť zařízení k energetickému využívání tuzemského odpadu. Díky tomuto zákazu budou přednostně spalovány odpady vyprodukované v Česku.

V současné době jsou v Česku v provozu tři zařízení na energetické využití komunálních odpadu, a to v Praze, Brně a Liberci. V roce 2007 v nich bylo spáleno 390 tisíc tun komunálního odpadu, což činí 60,5 procenta jejich kapacity. Zbylá kapacita byla vyplněna energetickým využitím ostatních odpadů. V současné době pokrývají svou kapacitou spalovny komunálních odpadů deset procent vytvářeného domácího odpadu.

Podmínky čerpání evropských peněz pro energetické využití a zařízení na mechanicko-biologickou úpravu komunálních odpadů se ministerstvo chystá zveřejnit v listopadu, kdy předpokládá otevření první výzvy pro registraci projektových žádostí.

Rozhodnutí zřejmě přivítá například Ostrava. Chystá stavbu první spalovny odpadu na severu Moravy, která si vyžádá zhruba pět miliard korun, ale dosud neměla možnost získat na záměr evropské dotace. Krajské integrované centrum nakládání s odpady by mělo vzniknout do roku 2015 v bývalém areálu dolu Barbora na Karvinsku. Jeho součástí bude spalovna odpadu, sedm překládacích stanic a sběrných dvorů. Ve spalovně se energeticky využije téměř 200 000 tun směsného komunálního odpadu ročně. Teplo, které spalováním vznikne, chce odebírat energetická společnost Dalkia Česká republika.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů