Pátek, 26. dubna 2024

Cesta do mikrovesmíru

Evropská expedice Tara vyplula na tříletou vědeckou misi napříč světovými oceány. Jako kdysi Charles Darwin na lodi Beagle.

Cesta do mikrovesmíru

Miliardy drobných a biliony okem neviditelných organismů žijí v mořích a zásadně ovlivňují život na Zemi. Plankton vytváří polovinu veškerého množství kyslíku, který dýcháme, a pohlcuje polovinu oxidu uhličitého, který vypouštíme do atmosféry. Přestože na něm závisí náš život, víme o tomto mořském >>mikrokosmu<< jen velmi málo.

Na cestu, která má za cíl mapovat život napříč oceány a jeho postupné změny, se nedávno vydala evropská výzkumná expedice Tara Oceans, financovaná ze soukromých peněz a z fondů Evropské unie (celý projekt přijde na devět milionů eur). Během tří let ji čeká trasa dlouhá 150 tisíc kilometrů.

Propluje Středozemním a Rudým mořem, Indickým, Atlantským, Tichým a Severním ledovým oceánem a bude zkoumat plankton v různých specifických oblastech. V tropech, v ledových vodách, v okolí korálových útesů, v místech zasažených civilizací a znečištěných odpady, v mořských pouštích, chudých na jakýkoli život, v lokalitách, kde vstupují hlubinné mořské proudy na povrch, i v zónách, kde již nadměrný přísun oxidu uhličitého vedl k okyselení vody.

Miliardy neznámých tvorů

Expedice vyplula pod francouzskou vlajkou letos v září z francouzského Lorientu, v říjnu se zastavila v Barceloně. Právě tam organizátoři přestavili velkolepý projekt novinářům.

Plavba má skončit v listopadu roku 2012, během té doby se budou na palubě střídat čtrnáctičlenné posádky ve složení šesti námořníků a osmi vědců. Odborníci na mořskou biologii, molekulární biologii, genetici, oceánografové, chemici a další badatelé budou den co den nabírat a filtrovat stovky a tisíce litrů mořské vody. Budou sbírat vzorky planktonu v různých hloubkách a zaznamenávat chemické a fyzikální vlastnosti prostředí, ve kterém se vyskytuje.

>>Zatím je popsáno asi sto tisíc jednobuněčných organismů, které nepatří ani do rostlinné, ani do živočišné říše a které tvoří neviditelnou, ale nepostradatelnou součást planktonu,<< připomíná mikrobiolog Colomban de Vargas z významné francouzské vědecké instituce - Národního centra pro vědecký výzkum (CRNS) - a jeden z koordinátorů vědecké výpravy.

>>Odhadujeme, že ve skutečnosti bude jejich druhové bohatství tisíckrát až stotisíckrát větší,<< dodává.

Dalším samostatným >>vesmírem<< je svět bakterií, mikrobů a virů. Každý mililitr mořské vody obsahuje milion bakterií a sto milionů virů. >>U bakterií dosud známe možná jedno procento z celkové biodiverzity. Je naprosto nemožné předvídat, co v mořích objevíme,<< připouští Vargas.

>>Dozvíme se, kde co žije a co tam dělá. A co se stane, když to zmizí,<< shrnuje stručně cíl cesty další účastník expedice Chris Bowler. >>Ostatně, můžeme třeba najít i nové molekuly, které budou jednou léčit rakovinu,<< připomíná.

V Darwinových stopách

Na celé akci spolupracuje více než stovka vědců, padesátka laboratoří ze třinácti zemí světa. Koordinují ji dva vědecké ústavy - Evropská molekulární laboratoř (EMBL) v Heidelbergu a již zmíněné Národní centrum pro vědecký výzkum. Eric Karsenti, molekulární biolog a vědecký šéf výpravy, však s nadšením připomíná: >>Dobrodružství bude pokračovat i na souši.<<

Na každé zastávce v různých přístavech světa budou na vědce čekat zástupci přepravní firmy World Courier. Převezmou od vědců vzorky organismů a odvezou je do laboratoří. V nich jejich >>úlovky<< začnou >>pozemští<< kolegové ihned zpracovávat. Určovat, porovnávat, analyzovat DNA.

>>Vytvoříme mořskou biobanku - dosud nejúplnější databázi druhů, genů, molekul a biochemických charakteristik, která bude volně přístupná pro vědeckou komunitu na celém světě,<< slibuje Karsenti. Databáze bude podle něj představovat bod nula, na který lze navazovat v příštích letech, a budou ji využívat ještě příští generace badatelů.

S tím, jak se voda otepluje a plankton absorbuje stále větší množství oxidu uhličitého, probíhá v mořích chemická reakce, při níž se voda nezadržitelně okyseluje.

To negativně ovlivňuje množství a složení planktonu - vápenaté schránky se v kyselém prostředí rozpouštějí. Rozšiřují se tak i zóny chudé na kyslík. Lidé též zanášejí oceány odpady a transport nákladů napříč zeměkoulí nahrává invazi nových druhů, které způsobují narušení ekologické rovnováhy. Dosud nikdo netuší, jaká bude řetězová reakce odstartovaná těmito změnami,

Tara Oceans má přinést spolehlivá data, jež využijí další týmy právě k pozorování změn, ke kterým může postupně v mořích docházet.

Francouzský podnikatel Etienne Bourgois, majitel lodi Tara a mecenáš celé akce, který se již před časem účastnil dvouleté výpravy Tary do >>klimatického stroje<< planety - Arktidy - dodává: >>Dvě stě let po Darwinově plavbě s lodí Beagle opakujeme jeho výpravu za poznáním evoluce v mořích. Avšak na úrovni, o které on nemohl ani snít.<<

Životadárný plankton
Plankton obsahuje viry, bakterie, jednobuněčné organismy, jako jsou řasy, sinice, zooplankton (drobní korýšovití) a rybí larvy.
Tvoří až 88 procent veškeré mořské biomasy.
Díky fotosyntéze produkují mořské mikroorganismy kyslík - zhruba stejné množství jako lesy a rostliny.
Odumřelý plankton v sobě pohlcuje zhruba polovinu vyprodukovaného CO2 - proto se nazývá >>uhlíkovou pumpou<< planety.

AUTOR: Eva Bobůrková
Barcelona

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů