Pátek, 19. dubna 2024

Proti nové energetické politice staví Miko klimatickou koncepci

Proti nové energetické politice staví Miko klimatickou koncepci

Praha - Ministerstvo životního prostředí urychlilo práci na dokončení strategického dokumentu o politice ochrany klimatu, aby mohla být koncepce projednávána spolu s novou energetickou politikou. Plán rozvoje energetiky, který zahrnuje návrh rozvoje jaderné energetiky i prolomení limitů těžby uhlí, představilo ministerstvo průmyslu a obchodu před týdnem. Ministr životního prostředí Ladislav Miko považuje za nezbytné diskutovat o obou návrzích souběžně.

Podle ministerstva je nepřijatelné uvažovat o prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách, které platí od roku 1991. Stejně tak není rozumné snižovat vysokou závislost na ruském plynu zvýšením závislosti na ruském jaderném palivu.

Aktualizovanou politiku ochrany klimatu dnes Miko poslal do veřejného a meziresortního připomínkového řízení.

Jeho úřad se podle mluvčího Jakuba Kašpara na rozdíl od ministerstva průmyslu nedomnívá, že by budoucnost české energetiky měla být založena především na uhlí a jádru s tím, že ČR bude usilovat o další neudržitelné zvyšování kapacit a následně i produkce elektřiny na vývoz. Návrh ministra Vladimíra Tošovského podle ministerstva také rezignuje na snahu optimalizovat energetický mix a postupně dosáhnout vyrovnané výroby a spotřeby, a snížit tak emise skleníkových plynů.

Česká republika produkuje přes 14 tun skleníkových plynů na obyvatele a rok. Čína vypouští v přepočtu dvaapůlkrát méně, Indie sedmkrát a Keňa třiadvacetkrát méně. "Rovněž v evropském srovnání si nevedeme nejlépe, i zde jsou naše emise stále o 35 procent vyšší, než je průměr EU," řekl Kašpar ČTK. Připomenul, že podle doporučení Mezivládního panelu pro změny klimatu, ke kterému se ve středu přidali ministři životního prostředí EU, by měly do roku 2050 poklesnout o minimálně 80 procent oproti roku 1990.

Návrh ministerstva životního prostředí ukazuje, že Česko je schopno snižovat emise skleníkových plynů o 28 milionů tun ročně, tedy do roku 2020 o jednu pětinu ve srovnání s rokem 2005. Oproti roku 1990 tak může skleníkové emise do roku 2020 snížit o 40 procent, a to za přijatelných nákladů a bez výstavby nového jaderného zdroje.

Základ politiky ochrany klimatu tvoří sada opatření pro všechna důležitá hospodářská odvětví. V energetice lze podle autorů dokumentu ušetřit ročně 13 milionů tun díky vyššímu využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla a výrobě elektřiny ze zemního plynu. Spotřebitelé v domácnostech a komerční sféře jsou pak snížením energetické náročnosti budov a úspornějšími spotřebiči včetně osvětlení schopni snížit emise o šest milionů tun. Hospodárnějším nakládáním s teplem a elektrickou energií v průmyslu lze emise snížit o čtyři miliony tun. Další potenciál představuje rostoucí efektivita vozidel, opatření v zemědělství a zalesňování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů