Čtvrtek, 28. března 2024

Tokio 2009: Toyota v protiproudu ekologie

Tokio 2009: Toyota v protiproudu ekologie

Nejvýznamnější japonský autosalon se otevírá veřejnosti v sobotu 24. října. Pokud nechcete utrácet za letenku do Tokia a cestu na výstaviště Makuhari byste marně hledali, máme pro vás pár informací a snímků z místa činu. Snad díky nim zůstanete, pokud jde o vývoj aut, v obraze.

I když na tokijský autosalon rezignovala většina evropských a amerických automobilek, prezentované novinky ani trochu nenudí. Japonské automobilky nevyplácaly své modely ve Frankfurtu a schovaly si je pro domácí trh. Jak to tak vypadá, podobný přístup preferující nejbližší trhy automobilek bude v následujících měsících převládat.

Souhvězdí Subaru zahrnuje skutečné hvězdy i v Tokiu.Téma ekologie prostupuje všemi expozicemi, takže prapor vonící spáleným benzinem vlaje absurdně pouze nad stánky Toyoty a úzce spřízněného Lexusu. Někdejší masivní propagátor hybridního pohonu vsadil na koncept kupé s pohonem zadních kol Toyota FT-86 a supersportovní Lexus LFA s výkonem 552 koní. Pochopitelně nechybí ani elektrická studie FT-EV postavená na bázi městského mini iQ.

Takanobu Ito, šéf Hondy, by prý rád také viděl sportovní auto v nabídce své značky. Má prý být na rozdíl od Lexusu LFA vstřícné k životnímu prostředí a zároveň výkonné. V Tokiu automobilka představuje prostorný koncept Skydeck, hybridní sporťák CZ-R v sériové verzi a svůj první prťavý koncept elektromobilu EV-N.

Elektrický Nissan Leaf by se měl prodávat od příštího roku.Nissan ohlásil další atak vstříc elektrizující budoucnosti. Představuje v Tokiu svůj první sériový model na elektřinu Leaf (mediálně propraný již dříve), stejný pohon hodlá dopřát luxusnější značce Infiniti. Zatímco Leaf by se měl v prodeji objevit koncem příštího roku, na Infiniti poháněné energií z akumulátorů si počkáme minimálně do roku 2012. Novinkou je rovněž podivný Nissan Land Glider, který má reálnou šanci na sériovou produkci.

Mazda se nadále potýká s problémy spojenými s jejím momentálním unikátem, rotačním Wankelovým motorem. "Motor s interním názvem 16X není zatím dostečně výkonný a úsporný," tvrdí Seita Kanai, šéf vývoje Mazdy. Prim na výstavě tak hrají zdokonalené verze spalovacích motorů s nebeským názvem Sky a koncept Kiyora.

Mitsubishi sází hlavně na propracovaný koncept PX-MiEV.Také u Mitsubishi se nejvíce pozornosti soustředí na ekologické koncepty. Nejzajímavější kombinaci pokročilého pohonu a lákavé slupky nabízí studie sportovně užitkového vozu PX-MiEV. Prezident Fuji Heavy Industries Ikuo Mori, který má pod palcem značku Subaru, slibuje první hybrid nejpozději v roce 2012. Ochutnávku, co mohou zákazníci očekávat, v Tokiu představuje koncept Hybrid Tourer.

Tokijský autosalon zkrátka nabízí dostatek důvodů, abyste tamním automobilkám uvěřili snahu i schopnost posunout přístup k automobilům o kus dál. Bezesporu se jim to podačí. Dříve, anebo později.

FOTOGALERIE Z TOKIA 2009 ZDE

Zdroj:Týden
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů