Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pardubice stále odmítají semtínskou spalovnu

Pardubice stále odmítají semtínskou spalovnu

Vedení města Pardubic stále nesouhlasí s vybudováním spalovny nebezpečného odpadu v Semtíně. Město na svém nesouhlasu nic nezměnilo ani poté, co projekt dostal kladný posudek EIA, který posuzuje vliv stavby na životní prostředí.

Město záměr vybudovat v těsné blízkosti města spalovnu nebezpečného odpadu odmítlo již v roce 2007. "Uděláme vše pro to, aby se záměr nenaplnil. Posudek EIA je sice důležitý, ale máme ještě další cesty, jak se proti spalovně bránit, od veřejného projednávání až po samotný průběh stavebního řízení," řekl náměstek primátora Michal Koláček.

O modernizaci spalovny průmyslových odpadů v Semtíně usiluje společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Chce tam ročně likvidovat tisíce tun odpadů, svážených do Synthesie nejen z Pardubického kraje, ale z celé republiky.

Záměr obnovit činnost spalovny v hustě osídlené aglomeraci narazil od počátku na odpor obyvatel. Petici proti spalovně podepsalo téměř 47 tisíc lidí, proti jejímu zprovoznění se postavilo i město Pardubice, Lázně Bohdaneč, Rybitví, Srnojedy a Černá u Bohdanče, tedy obce, které by byly provozem tohoto zařízení nejvíce dotčeny. Od počátku upozorňují na nesrovnalosti v dokumentaci i na nejzávažnější rizika tohoto záměru pro celý region a jeho životní prostředí.

"Nerozumím ani tomuto posudku. Původní projekt je zpracován na likvidaci dvaceti tisíc tun nebezpečného odpadu ročně, posudek doporučuje dvanáct tisíc tun ročně, s tou ovšem projekt nepočítá," řekl Koláček, který chce oslovit obce Pardubicka a dohodnout se s nimi na dalším společném postupu.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů