Pátek, 19. dubna 2024

Nabídky na obří ekologickou zakázku bude možné podávat až do příštího roku

Nabídky na obří ekologickou zakázku bude možné podávat až do příštího roku

Praha - Termín na podání cenových nabídek zájemců o obří státní zakázku na likvidaci ekologických škod za více než 100 miliard korun se posouvá až na příští rok, přesné datum ale zatím nebylo stanoveno. Informoval o tom dnes mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Důvodem je rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o vrácení konsorcia PPF do soutěže, proti kterému se ministerstvo chce odvolat. Dosud se počítalo s termínem 2. listopadu.

"O dalším postupu a zejména o stanovení nové lhůty pro podání nabídek ministerstvo rozhodne, až bude ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže definitivně rozhodnuto ve věci podání dalších dvou uchazečů - konsorcia DEME a konsorcia PD," uvedl Jakob. Podle něj by se tak mohlo stát zhruba do měsíce. Pokud budou uchazeči do tendru vráceni, stanoví ministerstvo termín tak, aby měli možnost se včas znovu zapojit do průběhu zadávacího řízení a včas připravit své cenové nabídky.

Původně postoupily do druhého kola o obří státní zakázku tři firmy z šesti uchazečů, konkrétně uspěly společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services. ÚOHS pak na počátku října vrátil do hry i konsorcium PPF, když zrušil jeho vyloučení ministerstvem financí.

Kritici soutěže tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Bývalý vicepremiér Martin Bursík nedávno řekl, že ekologická zakázka je výrazně předražená. Podle něj je rozdíl mezi tím, co by stačilo, a s čím počítá ministerstvo financí, 75 miliard korun. Exministr životního prostředí uvedl, že sanace zamořené půdy by mohla vyjít jen na 40 miliard, a ne na 115 miliard korun. Tendr kritizovala i organizace Transparency International a Hospodářská komora ČR.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly podle současné praxe, tedy zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů