Pátek, 29. března 2024

Je třeba urychlit jednání o ovzduší, vzkázal premiér

Je třeba urychlit jednání o ovzduší, vzkázal premiér

Dánsko - Rozhovory o globální dohodě o ochraně ovzduší jsou příliš pomalé a je třeba je urychlit, jinak nebude letos v prosinci dosaženo očekávané dohody. Uvedl to v sobotu dánský premiér Lars Lokke Rasmussen.

V Kodani se bude od 7. do 18. prosince konat konference OSN o ochraně klimatu, na níž má být podepsána dohoda nahrazující takzvaný kjótský protokol o snížení emisí skleníkových plynů, jehož platnost končí v roce 2012.

"S blížící se konferencí je nezbytnost dosáhnout dohody stále naléhavější," řekl Rasmussen v projevu k mezinárodnímu shromáždění poslanců v dánském parlamentu.

"Jednání pokračují už téměř dva roky, ale pokrok je bolestivě pomalý," zdůraznil Rasmussen. "Je jasné, že takovou rychlostí ve zbývajících týdnech ničeho nedosáhneme," do­dal.

Rasmussen uvedl, že bylo dosaženo pokroku v některých oblastech, jako jsou opatření k adaptaci na změny podnebí, technologie a opatření spojená se zalesňováním a odlesňování. Ale velmi důležité politické otázky podle něho zůstávají nevyřešeny, včetně střednodobého závazku průmyslově vyspělých států ke snížení jejich emisí a závazku rozvojových zemí omezit růst jejich emisí.

Do kodaňské konference zbývají už jen dvě mezinárodní schůzky o klimatu. Za necelý týden se sejdou ministři energetiky a ovzduší v Barceloně a v polovině listopadu se v Kodani uskuteční další ministerské setkání jako předehra k prosincovému summitu.

Rasmussen prohlásil, že s nezbytnou politickou vůlí je ještě možné načrtnout základní prvky dohody o ochraně klimatu. Zároveň vyzval politické vůdce, aby se zavázali, že budou okamžitě uplatňovat všechny dohody dosažené v Kodani již od začátku příštího roku.

"Domnívám se, že jsme povinni jednat ještě před Kodaní a usilovat o politické závazky, které by bylo možno okamžitě realizovat," řekl. "Věřím, že všech klíčových složek dohody může být v Kodani dosaženo," zdůraznil.

Uvedl, že kodaňská dohoda by měla být ambiciózní, zavazující a konkrétní a měla by být základem pro to, aby se "světoví vůdci zavázali ke specifickým a okamžitým akcím již od ledna 2010".

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů