Pátek, 19. dubna 2024

Přerov má nového dopravce. Vozit bude ekologicky

Přerov má nového dopravce. Vozit bude ekologicky

Přerov - Pouze nízkopodlažními autobusy na alternativní pohon budou do pěti let jezdit v Přerově. Zdejší radnice vybrala firmu, která bude ve městě příštích deset let provozovat městskou hromadnou dopravu. Stala se jí společnost Slovenská autobusová doprava Trnava.

Město jí za to v příštích deseti letech zaplatí 190 milionů korun. Slovenská firma ponechá stejný počet vozů jako má současný dopravce, tedy sedmnáct.

"Jednou z podmínek výběrového řízení bylo postupné zavádění ekologických vozidel. Ať už elektrických nebo plynových. Součástí smlouvy, kterou SAD Trnava s magistrátem podepíše, bude i to, že do pěti let začnou v Přerově jezdit pouze nízkopodlažními autobusy využívající alternativní pohon," popsal mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Městskou hromadnou dopravu zatím ve městě zajišťuje společnost Veolia Transport, které příští rok končí smlouva. Radnice proto začala hledat nového dopravce. Tendr vypsala v létě. "Do něj se kromě Slovenské autobusové dopravy Trnava přihlásil ještě jeden zájemce, ten ale nesplnil všechny podmínky, proto byl ze soutěže vyřazen," vysvětlil Přidal.

Akciová společnost Slovenská autobusová doprava Trnava provozuje městskou hromadnou dopravu ve více městech. Její autobusy jezdí například po Trnavě, Piešťanech, Senici a Hlohovci. Věnuje se i příměstské nebo dálkové dopravě. Podle informací z jejích webových stránek nyní firma provozuje celkem 295 autobusů a zaměstnává 480 lidí. Její jediná mezinárodní autobusová linka nyní zajíždí do Hodonína.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů