Úterý, 23. dubna 2024

Dopad obřího meteoritu v Lotyšsku byl jen žert, tvrdí geologové

Dopad obřího meteoritu v Lotyšsku byl jen žert, tvrdí geologové
RIGA - Záhadný ohnivý předmět, který v neděli údajně spadl na území severního Lotyšska, nebyl žádný meteorit. Obří kráter, který vznikl v zemi, totiž nevytvořilo těleso z vesmíru, ale člověk. Podle agentury DPA to dnes oznámili lotyšští geologové, kteří to považují za něčí žert.

"Nic tu z nebe nespadlo, tento kráter vykopali lidé. A to je oficiální vysvětlení," poznamenal hlavní geolog Rižské univerzity Girts Stinkulis na adresu devět metrů široké a tři metry hluboké díry v zemi nedaleko města Mazsalaca ležícího u hranic s Estonskem.

Turistická atrakce
"Někdo tady zinscenoval velký žert, rozházel chemické prvky a zapálil je, aby poté rozšířil informace o údajném nárazu meteoritu," doplnil kolegu geolog Dainis Ozols. Zpráva o dopadu obřího meteoritu vzbudila dnes ráno velkou pozornost v lotyšských i zahraničních médiích. Majitelka pole okamžitě zájem o její pozemek využila a za jeden lat (asi 36 korun) prodávala vstupenky na prohlídku kráteru.

Místní pozorují místo dopadu údajného meteoritu

Uldis Nulle, vědec, který pracuje v lotyšském úřadu pro životní prostředí, geologii a meteorologii a který na místo dorazil hned v neděli, uvedl, že z kráteru stoupal kouř. Podle jeho prvního dojmu šlo o meteorit. Okraj kráteru byl prý mírně vyvýšený a na jeho dně viděl černo-šedou skvrnu, což jsou podle vědce znaky dopadu meteoritu.

Podle odborníků je ale neobvyklé, aby na Zemi dopadl tak velký meteorit.

Planeta je sice neustále bombardována předměty z vesmíru, nicméně většina z nich shoří v atmosféře a na její povrch vůbec nedopadne. Pokud by v Lotyšsku dopadl skutečně meteorit, musel by podle švédské expertky na meteority Asty Pellinenové-Wannbergové mít v průměru nejméně metr, aby mohl vyhloubit díru takových rozměrů.

V roce 2007 se meteorit zřítil nedaleko jezera Titicaca v Peru. Zůstal po něm kráter 12 metrů široký a pět metrů hluboký.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů