Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Středočeský kraj příští měsíc vyhlásí 180 nejcennějších kilometrů v pohoří Brdy za přírodní park Brdy-Hřebeny. Další chráněné přírodní území vznikne v křivoklátských lesích, které chce ministerstvo životního prostředí prohlásit jako Národní park Křivoklátsko. Středočeský kraj to vítá, podle hejtmanství jde o prestižní záležitost. Na Křivoklátsku roste asi tisíc hektarů souvislého lesního pásu, který je obklopen průmyslovou krajinou. "Případné odpůrce se budeme snažit přesvědčit o výhodách," prohlásil hejtman David Rath.

Coca-Cola spustila novou evropskou iniciativu "Týden Live Positively", která má za úkol aktivizovat zaměstnance a další zájmové skupiny, aby se připojili k firemnímu ekologickému programu. Vůbec první Týden Live Positively společnosti Coca-Cola je zaměřen na obaly a recyklaci. Více než 3 tisíce zaměstnanců z 38 zemí bude sbírat odpadky a uklízet řeky, jezera, pláže, ulice nebo parky. Dalších více než 30 tisíc zaměstnanců se navíc zapojí do nejrůznějších projektů zaměřených na osvětu v oblasti ekologie. V České republice zaměstnanci Coca-Coly uklidili okolí Kyjského rybníka v Praze 9.

Prodejci vozů Kia poskytují do konce listopadu 2009 nebo do vyprodání zásob nad rámec slev a bonusů uvedených v akčním ceníku navíc "Kia šrotovné" ve výši 30 000 Kč kupujícímu, který má v úmyslu vyřadit z provozu a nechat ekologicky zlikvidovat vůz starší šesti let. Akce se vztahuje na vybrané skladové zásoby dovozce a týká se vozů cee'd v provedení hatchback a combi před faceliftem, Soul 1,6 CRDi a modelu Sportage.

Na autosalonu ve Frankfurtu bylo představeno nové Volvo C30 DRIVe, které díky technologii Start/Stop dosahuje spotřeby pouhých 3,8 litru nafty na 100 km. Emise CO2 tak disponují hodnotou pouhých 99 gramů CO2/km. Volvo C30 DRIVe se systémem Start/Stop může na jednu nádrž s 52 litry nafty ujet 1 380 kilometrů.

Mezinárodní telekomunikační unie schválila standard pro univerzální nabíječku mobilních telefonů. Pokud se standard prosadí, zákazníci si při koupi telefonu budou moci vybrat levnější verzi bez nabíječky a používat stávající. Standard má ušetřit i přírodu, zavedení jednotné nabíječky může snížit emise skleníkových plynů o 13,6 milionu tun ročně.

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek reagoval na nové informace, které se týkají posudku na likvidaci ekologických škod. Tento sporný posudek vypracoval pro potřeby vlády bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni Milan Kindl.
Nyní vyšlo najevo, že právě na základě tohoto posudku pak Miroslav Kalousek přesvědčil členy vlády Mirka Topolánka, že zakázka by měla být zadána jako koncesní projekt a to v hodnotě 114 miliard korun. Tento způsob prodeje prosazoval především bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. ČSSD dlohodobě upozorňovala na fakt, že zakázka není transparentní a navrhovala klasické výběrové řízení, které je otevřené a podléhá přísnějšímu posouzení i ze strany Evropské komise.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů