Středa, 24. dubna 2024

Radim Vysloužil: Ekologická superzakázka - tradičně (ne)odpovědné rozkrádání státu

Radim Vysloužil: Ekologická superzakázka - tradičně (ne)odpovědné rozkrádání státu

Kolem dosud největší státní zakázky v historii České republiky se objevuje až příliš nestandardních postupů, podmínek a nově i kontroverzních osob a podivných posudků. A vše se dělá jen pro to, aby výběr vítěze byl pokud možná co nejméně transparentní. Klasická veřejná zakázka, i když také není bezchybná, je nahrazena ještě méně průhledným postupem v rámci koncesního projektu.

Za tímto návrhem stojí exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který své tvrzení opřel o posudek plzeňského proděkana právnické fakulty Milana Kindla. Šest stran obecných blábolů sepsaných během 5 dnů přesvědčilo ministry o vhodnosti Kalouskova návrhu. Vzdáváme se tak možnosti přezkoumání tendru Evropskou komisí a větší transparentnosti. Tyhle a další indicie poukazují na možnou největší krádež v posledních letech. Kam peníze poputují? Že by třeba na politické kampaně v příštím roce?

Vždy mě pobaví, když stát vyhlásí veřejnou zakázku, ve které uvádí maximální cenu. O to víc je k smíchu vyhlášení dosud největšího tendru v ČR, odstranění ekologických škod ve výši 115 mld., kde kritici celého projektu upozorňují, že celá záležitost by měla stát maximálně 40 mld. Už jsme si za ty roky zvykli, že veřejné zakázky, i ty bez vyhlášení veřejných zakázek (na to jsme v ČR profíci), nás stojí z veřejných financí o 20% více než je skutečná cena, ale 300%? Není to už moc?

Určení ceny tendru veřejných zakázek se vytváří přinejmenším zvláštním způsobem. Na rozdíl od soukromého sektoru, kde cenu vytváří střed nabídky a poptávky, se u veřejného sektoru používá jiný algoritmus. To se pár moudrých hlav sejde, sečte možné i nemožní státní garance a vypálí částku 115 mld. Že je to cena maximální, neznamená, že konečná částka za odstranění ekologických škod nemůže být nižší. Ale v tomto případě bych to spíše viděl, že během realizace vzniknou vícenáklady a nakonec budeme my všichni platit 140 mld. Nepochybuji, že ve smlouvě, která samozřejmě nebude z obchodních důvodů zveřejněna, bude uvedeno, že je možné navýšení maximálně 20%. Pak to nevyužijte. A zvědavý občan se bude muset spokojit s informací, že cena je dle smlouvy.

Těch přeplacených 100 mld. se v ekonomice neztratí, jen budou přerozděleny jinak. Žádné dlouhodobé investice v podobě 50 km dálnic, několika vysokých škol, nemocnic. Část z této sumy skončí v kapsách úředníků, za další miliardy budou nakoupeny velkolepé předvolební kampaně a zbytek bude sloužit k dalším úplatkům do budoucna. A nezůstane jen u 100 mld., tento tendr nás bude všechny stát mnohem více, protože tyto chybějící peníze si budeme muset půjčit a v budoucnosti platit včetně úroků. Zadlužíme naše děti a děti našich dětí a s heslem "po nás potopa" můžeme přemýšlet, jaká rána přijde příště.

www.nazorne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů