Sobota, 20. dubna 2024

První mapa hlukových zátěžích v Evropě

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) spustila doposud nejrozsáhlejší mapu hlukových zátěžích odhalující, do jaké míry jsou evropští občané vystaveni nepřiměřenému "akustickému znečištění".

První mapa hlukových zátěžích v Evropě

Databáze Pozorovací a informační služby hluku v Evropě - NOISE (Noise Observation and Information Service for Europe) http://noise.eionet.europa.eu umožňuje kliknutím myši zobrazení počtu lidí vystavených hluku z letecké, železniční a silniční dopravy napříč celou Evropou a ve 102 velkých městských aglomeracích.

Hluk je všudypřítomný, ale jeho nepříznivý dopad na lidské zdraví je stále ještě podceňován. Dlouhotrvající vystavení i nízké úrovni hluku může vyvolat hypertenzi ( vysoký krevní tlak) a narušit spánek.

První pohled na mapu hlukových zátěžích v Evropě zdaleka není uklidňující: Odhaduje se, že polovina obyvatel žijících ve městech s více než 250 000 obyvateli musí snášet hladiny hluku nad 55 decibelů (při celodenním sledování) způsobené okolním silničním hlukem. Jen v největších městech je více než 41 milionů Evropanů vystaveno nadměrnému hluku ze silničního provozu.

Více na stránkách EEA http://www.eea.europa.eu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů