Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brno se učí třídit odpad v Rakousku

Brno se učí třídit odpad v Rakousku

Brno - Jak snížit množství odpadu a co jak z něj využít co největší část? V této otázce Brno dosud tápe. Proto se rozhodlo požádat o radu zkušenější kolegy z Rakouska a spolu založili projekt mezinárodní spolupráce PRESS.

Vedoucím partnerem projektu je právě Brno. "Je před námi úkol, postarat se o co nejlepší nakládání s odpadem. Aby ho bylo co nejméně a zároveň abychom i z toho vyprodukovaného množství využili co největší část znovu. A právě u našich sousedů nacházíme inspiraci," uvedl náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Jednou z oblastí, kde si Brno nechalo už teď poradit, je třídění odpadu. "V našem partnerském městě St. Pölten mají mnohem efektivnější způsob třídění. Sběrné nádoby jsou totiž menší, ale zato mnohonásobně četnější než u nás, jsou rozmístěné třeba v přízemí jednotlivých bytových domů. Tohle bychom v nejbližší době chtěli zavést také," vysvětlil Ander.

Místostarostka St. Pölten Susan Kysela má z projektu radost. "Řešíme pořád otázku klimatu, ale problém odpadu je také velice důležitý a neměl by se opomíjet. Nejlepší způsob, jak lidem do povědomí vštípit, že se musí starat o to, co se s odpadem děje, je začít už u dětí," myslí si Kysela. Proto projekt zapojí nejen dospělé Brňany i Rakušany, ale i děti od mateřských až po střední školy. "Nejlépe se děti naučí starat se o životní prostředí hrou," dodala Kysela.

Projekt, který bude trvat dva roky, začal už před dvěma měsíci a bude trvat až do konce srpna 2011. Z Evropské unie na něj partneři dostali čtyři sta šedesát tisíc eur, to je asi sto deset milionů korun. Největší část, asi sedmdesát milionů korun, získalo město Brno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů