Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekomóda. Můžete nosit šaty vyrobené třeba z PET lahví

Ekomóda. Můžete nosit šaty vyrobené třeba z PET lahví

Oblékání ve stylu bio proráží k Čechům pomalu. Oděvní řetězce sází především na biobavlnu a konopí.

Trend bio začíná zapouštět kořeny i do odvětví módy a odívání. Ekomóda, která vzniká z materiálů a za podmínek šetrných k životnímu prostředí, je v České republice ale zatím v plenkách.

Velké oděvní řetězce jako Marks and Spencer, H&M nebo C&A nabízí v současnosti biomodely jednotlivě mimo své kolekce v rámci politiky společenské odpovědnosti. Jsou to trička, mikiny, kalhoty nebo dětské oděvy z biobavlny. Od běžné bavlny se liší způsobem vypěstování a zpracování, musí splnit podmínky minimální zátěže životního prostředí.

Ucelenou kolekci "bio" představila loni společnost C&A. Zahrnovala dámskou, pánskou i dětskou módu - trička, svetry, džíny, spodní prádlo, ale i doplňky jako kabelky, čepice nebo šály. "O kolekci byl velký zájem, nejvíce se prodávalo dětské oblečení. Biobavlna zajímá hlavně ženy a maminky," uvádí Hana Raková z C&A. Cenově se podle ní oblečení z biobavlny neliší od běžného.

Coby doplňky sortimentu nabízí ekomódu i menší prodejci, například značka Sanu Babu distribuuje tašky a peněženky z recyklovaných materiálů, třeba z PET lahví, a modely z konopí. Firma OP Tiger, která se zabývá potiskem triček, má jednu z nejširších nabídek ekologického reklamního textilu v Evropě.

Pánské obleky chybí
Specializovaných prodejen není v České republice mnoho. V Praze se na výhradní prodej ekomódy zaměřuje Evergreen boutique, přes internet obchoduje společnost Ecovoice. Modely z těchto obchodů jsou však dražší než běžný sortiment.

V Evergreen boutique lze koupit oděvy určené pro každodenní nošení. "Nabízíme módní pánské a dámské oblečení, určené hlavně pro mladé lidi. V létě jsou to šaty, trička, halenky, kraťasy a kalhoty, dokonce i sandály vyrobené z recyklovaných materiálů. V zimních kolekcích máme kabáty, bundy, vesty, sukně a další. Klasickou a společenskou módu ale nenabízíme," vyjmenovává podnikatelka Karina Arzumanová.

Ecovoice nabízí výrobky od několika firem. "Největší zájem je o trička z biobavlny barvená jílem, úpletové mikiny z konopí a trika z bambusu. V kvalitě bio už dnes můžete koupit i elegantní módu. Chybí snad jen pánské obleky," uvádí Markéta Festová z Ecovoice.

O tom, že ekomóda pomalu proniká i k mladým českým návrhářům, svědčí módní přehlídka "Ecofashion - I šaty dělaj klima." Studenti módního designu pod vedením studia Liběny Rochové představili 20 modelů z recyklovaných materiálů, třeba PET lahví či starého oblečení.

Víc než jen biobavlna
Biotextil se kromě bavlny vyrábí z konopí, bambusu, vlny či viskózy. "Tělo se v přírodních materiálech tolik nepotí jako v syntetických. Konopí má i hojivé účinky," říká Festová. Ekomóda však zahrnuje širší rozměr než materiály. Zohledňuje se údržba oděvů a její energetická náročnost, nebo koloběh oblečení - second handy jsou svým způsobem "eko".

AUTOR: Lenka Havlíčková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů