Čtvrtek, 25. dubna 2024

Velkou krajskou spalovnu možná podpoří peníze z EU

Velkou krajskou spalovnu možná podpoří peníze z EU

Na spalovnu v Karviné možná přispějí evropské peníze. Velká města v regionu společně s Moravskoslezským krajem plánují, že takzvané integrované centrum využívání komunálních odpadů vznikne v areálu bývalého dolu Barbora. Přijde zhruba na 5 miliard korun a likvidovat má ročně 200.000 tun odpadů.

Ministerstvo životního prostředí evropskou podporu spaloven dříve odmítalo. Situace se ale změnila v souvislosti s novým celostátním plánem odpadového hospodářství. Jak potvrdil mluvčí ministerstva Jakub Kašpar, pokud nebude vláda proti, výzvu na dotace vyhlásí už během listopadu.

"Konkrétní parametry se v současné době diskutují uvnitř ministerstva životního prostředí. Kritéria budou nastavena tak, aby primárně případná nová spalovna neznamenala podvázání třídění odpadu a recyklace v daném regionu," upřesnil mluvčí.

Moravskoslezský kraj společně s velkými městy o podporu požádá. Doufá, že v ideálním případě získá na svou spalovnu zhruba dvě miliardy korun. Jak potvrdil hejtman Jaroslav Palas, dotace je pro projekt strategická.

"Možnosti ukládání komunálního odpadu do země se tenčí, v některých oblastech je to otázka několika let, takže pro nás je to skutečně záležitost, že musíme do pěti let postavit spalovnu," dodal hejtman.

Na Karvinsku ale sílí protesty. Kvůli obavám ze zhoršení životního prostředí už petici odmítající spalovnu podepsalo 1700 lidí. Jak upřesnil Václav Gavlovský z občanského sdružení Frygato-EKO, odpůrci spalovny se budou bránit dál.

"Budu posílat naše stanovisko k dokumentaci EIA. Máme asi dvacet bodů, ve kterých tuto dokumentaci napadáme. Další náš krok byl, že jsme dopisem oslovili ministra životního prostředí. Pokud by to nepomohlo, budeme se muset obrátit na soud," dodal Gavlovský.

Nesouhlasné hlasy se už dříve ozvaly také z polského příhraničí.

Společnost KIC Odpady, kterou založil Moravskoslezský kraj a pětice velkých měst mezitím pokračuje s přípravami. Teď se pracuje na dokumentaci EIA, poté přijde na řadu územní rozhodnutí a samotný projekt.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů