Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pražští ochránci přírody hledají pečovatele pro ježky

Pražští ochránci přírody hledají pečovatele pro ježky
Pražští ochránci přírody začali hledat pečovatele pro ježky. Lidem, kteří poskytnou těmto živočichům dočasný domov, poradí, jak se o ně postarat. Pečovatel musí hmyzožravci zajistit prostor o velikosti jednoho metru čtverečního, doporučenou potravu a potřebnou lékařskou péči.
V tuto roční dobu se ochránci setkávají s ježčími mláďaty z druhého vrhu, která nestačí včas nabrat 600 gramů, což je hmotnost potřebná k zimnímu spánku. Takoví ježci by bez lidské pomoci nepřežili, a proto pro ně Český svaz ochránců přírody (ČSOP) začal hledat dočasné náhradní domovy.
Zájemci dostanou do péče zdravého nedokrmeného ježka s instrukcemi, jak o něj pečovat. Dozví se například to, že by zvíře měli ubytovat v suché, světlé, chladnější a větratelné místnosti. Ježek potřebuje výběh a boudičku na spaní, kterou mohou pečovatelé vyrobit třeba z papírové krabice vystlané kousky novin nebo suchým listím. V ježčím jídelníčku musí převažovat masitá strava.
V manuálu najdou zájemci i kontakty na veterináře, s nimiž mohou telefonicky konsultovat své dotazy. Pro radu si mohou přijít také přímo do "ježčí poradny", která se nachází v Domě ochránců přírody v pražské Michli. Vykrmeného ježka pak vrátí na zazimování. Pokud ale mají vhodné podmínky pro jeho hibernaci, mohou jej nechat u sebe doma po celou zimu a na jaře ho pak vypustit do volné přírody.
K přezimování musí pečovatelé umístit ježka do místnosti s teplotou mezi nulou až pěti stupni. Nutné je také zateplit jeho příbytek a celou zimu mu doplňovat potravu a vodu. "Ježek se totiž může v průběhu zimování několikrát probudit, proto by měl mít k disposici vždy čerstvou vodu a suché krmení," tvrdí Petr Stýblo z kanceláře ČSOP.
Pražští ochránci se při hledání ježčích pečovatelů inspirovali podobným modelem, který už funguje na Liberecku. Každoročně tam zachrání desítky ježků.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů