Pátek, 29. března 2024

Autobusy na zemní plyn: ušetří a jsou ekologické

Autobusy na zemní plyn: ušetří a jsou ekologické

Pardubice - Novou plnicí stanici na stlačený zemní plyn za více než třicet milionů může nyní využívat sedm zbrusů nových autobusů. Tyto vozy budou pro Dopravní podnik města Pardubic (DPmP) znamenat velkou úsporu na projetém palivu.


"Projekt autobusů na plyn jsme začali zvažovat asi před rokem. Po analýzách a testech jsme zjistili, že se jedná o výhodný projekt a za čtyři měsíce se nám ho podařilo realizovat," vysvětlil ředitel DPmP Tomáš Pelikán.

Již od příštího týdne by se obyvatelé Pardubic mohli svézt některým ze sedmi nových autobusů na zemní plyn.

Tiché a ekologické

"Autobusy budou nasazovány na všechny linky. Myslím, že cestující ocení hlavně jejich nízkou hlučnost," řekl Tomáš Pelikán s tím, že DPmP nakoupí v následujících dvou letech dalších třináct autobusů. Investice do nových vozidel by tak měla být 105 milionů korun.

Spokojenost s novými vozy neskrýval pardubický primátor Jaroslav Deml. "Autobusy jsou pěkné, tiché a ekologické. Navíc uspoří dopravnímu podniku prostředky, takže nebude muset zdražovat jízdné. Je jen škoda, že projekt výstavby plnicí stanice neměl šanci získat dotaci od Pardubického kraje a DPmP musel celou stavbu zaplatit z vlastních zdrojů," konstatoval pardubický primátor. Vzápětí zažertoval, že je rád, že přijela i delegace z Hradce Králové, aby viděla, jak vypadá budoucnost dopravy.

Ušetří se až pět milionů ročně

Podle Tomáše Pelikána nemohl DPmP čekat, až kraj vypíše výzvu, jelikož bylo potřeba začít nový druh paliva co nejdříve využívat. "V roce 2012 končí totiž nulaprocentní spotřební daň. Podle našich odhadů bychom při provozu dvaceti plynových autobusů mohli ušetřit až pět milionů ročně," uvedl Pelikán.

Autobusy Citelis, které vyrábí společnost z Vysokého Mýta, jsou jediným typem vozů této firmy, které se dělají také s motorem na zemní plyn. "Tato vozidla se rodí v našich závodech ve Francii a Itálii, ve Vysokém Mýtě pak doděláváme jen některé drobnosti. Ročně vyrobíme asi 800 autobusů na plyn," poznamenal generální ředitel dodavatele autobusů Daniel Patka.

Lukáš Dubský

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů