Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Česku dochází k velkému rozvoji slunečních elektráren

V Česku dochází k velkému rozvoji slunečních elektráren

V České republice už existuje více než dva a půl tisíce slunečních elektráren. Během tohoto roku se tak jejich počet zdvojnásobil. Provozovatelům přenosových a distribučních soustav se to ale nelíbí.

Nadměrná podpora sluneční energie se podle Pavly Mandátové z České energetické přenosové soustavy projeví na cenách obnovitelných zdrojů. Energetici proto usilují o to, aby jednotlivé obnovitelné zdroje byly podporované rovnoměrně.

"Zatímco fotovoltaické zdroje se na předpokládané výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů v roce 2010 budou podílet jen sedmi procenty, bude na ně vynaloženo čtyřicet procent nákladů na všechny obnovitelné zdroje," řekla Mandátová.

Cílená výstavba

Na výstavbu a provoz slunečních elektráren se tak v příštím roce vynaloží tři miliardy korun. "To se projeví na zvýšení poplatků na obnovitelné zdroje, na fakturách konečných zákazníků o dvě stě procent," dodala Mandátová.

Podle Martina Beutla, majitele společnosti EMK Europe, která se výstavbou fotovoltaických elektráren zabývá, je ale výnosnost z fotovoltaických elektráren obrovská. "Potvrzují to i výsledky v Evropě. Výnosné to je, ale má to svá pravidla a úskalí," řekl Beutl.

Ten by zároveň přivítal, aby byla stavba slunečních elektráren cílená a regulovaná. "Když vám někdo připojí dvacet třicet megawatt fotovoltaiky, tak to se sítí zahýbe," upozorňuje Beutl.

Za rok se to nevyřeší

Například společnost E.ON odhaduje, že kvůli tomu, aby sítě byly schopny zvládat připojení slunečních elektráren, bude zapotřebí investic za zhruba 25 miliard korun.

"Bude to na posílení distribučních a přenosových sítí. A také pro zajištění spolehlivého provozu distribuční soustavy," uvedl Josef Havel, ředitel společnosti E.ON Distribuce.

Právě podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů je podle něj největším problémem. "Na druhé straně je třeba si uvědomit, že takovýto zásadní zásah do provozování elektrizační soustavy České republiky není záležitost, která by se dala vyřešit za rok," upozornil Havel.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů