Sobota, 20. dubna 2024

Investoři do fotovoltaiky: Změňme systém podpor

Investoři do fotovoltaiky: Změňme systém podpor

Investoři do solární energetiky chtějí využít plánovaných změn v zákoně o podpoře obnovitelných zdrojů k dalším změnám systému podpor, které dosud deformují trh. Vadí jim především hodnota slunečního záření, kterou Energetický regulační úřad (ERÚ) využívá k výpočtu návratnosti solárních elektráren. Doporučují také odstupňovat sluneční elektrárny i výkupní ceny do více kategorií.

Energetický regulační úřad chce od příštího roku snížit výkupní ceny solární elektřiny více než o pět procent, jak mu dovoluje zákon. Hovoří se o třicetiprocentním poklesu u velkých fotovoltaických instalací a desetiprocentním snížení u menších zdrojů do 30 kilowattů. Cena fotovoltaických panelů totiž za poslední dva roky klesla o čtyřicet procent a z investic do solárních elektráren se stal byznys, který garantuje po dobu dvaceti let výnosy až 17 procent ročně.

"Naším záměrem v žádném případě není odvrátit záměr regulačního úřadu, s tím v podstatě souhlasíme. Pouze se snažíme upozornit, že na současné situaci nesou vinu přednostně fluktuace kurzu koruny a finanční krize," uvedl Bronislav Bechník z Czech RE Agency, která se fotovoltaikou zabývá. Agentura také upozorňuje, že hodnota tisíc hodin slunečního záření, s nimiž ERÚ počítá při výpočtech návratnosti, platí jen na jižní Moravě a pro zbytek území je diskriminační. Na většině území je sluneční svit nižší, a agentura tedy navrhuje, aby úřad nově pracoval s hodnotou 935.

"Ve výsledku navhujeme snížení ceny jen asi o pět až deset procent nižší, než plánuje ERÚ," uvedl Bechník. Agentura také doporučuje mezi současné dvě kategorie solárních elektráren přidat kategorii do pěti kilowatthodin nebo i méně, pro jednoduché systémy připojené do jedné fáze. Další kategorií by měly být zvlášť velké systémy od hranice sto až tisíc kilowattů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů