Středa, 24. dubna 2024

Odpad zasypal vzácnou louku

Odpad zasypal vzácnou louku

Jílové - Lidem, kteří založí černou skládku hrozí desetitisícové pokuty od radnice i od ochranářů přírody.

Vzácné orchideje a další rostliny v údolí Jílovského potoka mizí pod skládkou komunálního odpadu. Ten sem navezli už v minulosti zřejmě místní obyvatelé a v zavážení lokality pokračují.

"Na skládce jsou viditelné láhve od oleje i plechovky od barev, teď lokalitu zavážejí vybouraným betonem ze starých, již dosloužilých betonových zídek," zlobil se botanik Správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce Petr Bauer. Zakročit nemůže, oblast patří Českému středohoří.

"O případu vím jen několik dnů právě od kolegy Bauera, zatím jsme tam nebyli. Pokud zjistíme, kdo černou skládku založil, může od nás dostat pokutu v případě, že místo po naší výzvě neuklidí," řekl botanik CHKO České středohoří Roman Hamerský.

Rostliny hynou

Okolí Jílového je ještě zajímavá geologickou zvláštností, a to aktivními pohyby půdy a sesuvy, které vytvářejí specifické podmínky pro konkurenčně slabé a vzácné druhy rostlin. Patří mezi ně hořeček brvitý, jetel horský nebo třeslice prostřední. Prohlubně jsou ale teď zasypané sutí a rostliny hynou.

"Nezákonné aktivity působí v tomto případě rychleji než plány na vybudování dálničního přivaděče v těchto místech a možná během krátké doby nebude již potřeba nic chránit," zlobil se Bauer.

Na hříšník zakládající černé skládky mají páky i radnice. Ta jílovská o ničem neví. "Slyším o tom poprvé. Neprodleně začneme zjišťovat, kdo louku zavezl a vyzveme ho, aby ji uklidil," řekl jílovský místostarosta Václav Zibner. Doplnil, že už v moha případech se podařilo lidi, kteří černé skládky založili, usvědčit a donutit je k úklidu. Věří, že se to podaří i tentokrát.

To potvrdila i referentka odboru výstavby a správy majetku Petra Drugová. "Je pravda, že sem tam se u nás objeví suť v příkopu nebo u lesa. Zatím jsme ale nemuseli nikomu dávat pokutu, vždy jsme se s hříšníkem domluvili," poznamenala. Myslí, že člověk, který místo na chráněné louce zavezl, nemusí být notně darebák a o vzácnosti nemusel mít ani tušení. "Třeba to udělal v dobré úmyslu zasypat prohlubně. Nicméně to ho neomlouvá, protože založil černou skládku," dodala Drugová.

Děčínský botanik Petr Bauer je ale skeptičtější. Podle něj lidská bezohlednost k přírodě nezná mezí. "Vždyť ono je přirozené mít upravený pozemek, a když se soused nedívá, tak mu něco přes plot přihodit, to je typicky české. Já jen mohu přemýšlet nad tím, zda si příroda s odpadky poradí a zda porostou pod vrstvou sutě vzácné rostliny," povzdechl si Bauer.

Vzdychat možná ale bude ten, kdo černou skládku založil a neuklidí ji. Hrozí mu za ni až padesátitisícová pokuta a další stotisícová za to, že ničí vzácnou přírodu.

Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů