Sobota, 20. dubna 2024

V ČR se bude podruhé hledat turistický ráj, tématem je voda

V ČR se bude podruhé hledat turistický ráj, tématem je voda

Praha - Česká republika se letos podruhé zapojí do evropské soutěže EDEN (European Destination of Excellence), jejímž cílem je nalézt nejlepší turistický cíl v rámci zadaného tématu. V nastávajícím ročníku se bude vše točit kolem vody. Soutěž začíná 9. listopadu, vítěz bude znám v dubnu. ČTK to dnes oznámil mluvčí agentury CzechTourism Filip Remenec.

"Letos se mohou přihlásit ty lokality, jejichž turistická nabídka je založena na přírodních vodních zdrojích," uvedl Remenec. Jako příklad dal vodní plochy, kde se provozují vodní sporty, šanci mají i lázně nebo zajímavé přírodní scenérie. Soutěž má zviditelnit především méně známá místa, takže základní podmínkou pro přihlášku je "relativně nízká návštěvnost".

Jak připomněla koordinátorka projektu Markéta Vogelová z CzechTourismu, ideální kandidát by měl brát maximální ohledy na ochranu životního prostředí a komunikovat s turisty "na úrovni". Podstatná je také dobrá spolupráce státní správy, podnikatelů a neziskových organizací. Právě poslední bod vyzdvihli porotci mimo jiné u minulého vítěze, kterým bylo České Švýcarsko.

Vítězi se dostane marketingové podpory ze strany Evropské komise a CzechTourismu. Pomoc obnáší například inzeráty v evropském tisku, distribuci informačních materiálů zdarma na veletrzích cestovního ruchu nebo natočení propagačního klipu. Národní vítězové tvoří celoevropskou spolupracující síť, kde si jednotliví členové vyměňují informace o udržitelném cestovním ruchu.

Do projektu EDEN, který komise vyhlašuje od roku 2006, je zapojena zhruba dvacítka evropských zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů