Úterý, 23. dubna 2024

Miko on-line: Na konci měsíce ve vládě opravdu končím, rozmyslet si to nemůžu

Miko on-line: Na konci měsíce ve vládě opravdu končím, rozmyslet si to nemůžu

Ministr životního prostředí Ladislav Miko odpovídal na dotazy čtenářů.

Koncepce ministerstva životního prostředí o politice ochrany klimatu je v mnoha případech v rozporu s novou energetickou politikou rezortu průmyslu a obchodu.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko například považuje za nepřijatelné uvažovat o prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách. Stejně tak není prý rozumné snižovat vysokou závislost na ruském plynu zvýšením závislosti na ruském jaderném palivu.

Návrh ministra průmyslu Vladimíra Tošovského podle MŽP také rezignuje na snahu optimalizovat energetický mix a postupně dosáhnout vyrovnané výroby a spotřeby, a snížit tak emise skleníkových plynů.

Základ politiky ochrany klimatu tvoří sada opatření pro všechna důležitá hospodářská odvětví. V energetice lze podle autorů dokumentu ušetřit ročně 13 milionů tun emisí díky vyššímu využití obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a tepla a výrobě elektřiny ze zemního plynu.

Spotřebitelé v domácnostech a komerční sféře jsou pak snížením energetické náročnosti budov a úspornějšími spotřebiči včetně osvětlení schopni snížit emise o šest milionů tun.

Hospodárnějším nakládáním s teplem a elektrickou energií v průmyslu lze emise snížit o čtyři miliony tun. Další potenciál představuje rostoucí efektivita vozidel, opatření v zemědělství a zalesňování, tvrdí koncepce rezortu, který Miko řídí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů