Čtvrtek, 25. dubna 2024

Spalovnu odpadů čeká veřejné projednání

Spalovnu odpadů čeká veřejné projednání

Pardubice - Lidé se mohou příští úterý vyjádřit ke kontroverzní stavbě, kterou nechtějí ani obce

V loňském roce se mohla veřejnost vyjádřit během řízení EIA k rozšíření kapacity pardubického letiště a výstavbě nového terminálu, nyní se bude podobná debata konat znovu. Tentokrát však k záležitosti, která ještě více hýbe regionem. Tématem bude spalovna průmyslových odpadů v Semtíně, tedy kauza navýsost citlivá.

Široká veřejnost může příští týden ovlivnit budoucnost spalovny průmyslových odpadů v Semtíně, kterou chce znovu uvést do provozu společnost AVE CZ odpadové hospodářství. V pardubickém ABC klubu ve Štolbově ulici se bude v úterý 10. listopadu od 15.30 hodin konat veřejné projednávání posudku a dokumentace o vlivech tohoto záměru na životní prostředí.
Petice proti stavbě

"V příštím týdnu je možno podávat připomínky k tomuto záměru, pak k němu ministerstvo životního prostředí zřejmě vydá své stanovisko. Výjimečně se stává, že na základě veřejného projednání ministerstvo stanoví, že dokumentace má být přepracována. V Pardubicích se toho například podařilo dosáhnout odpůrcům rozšíření kapacity civilního letiště," řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.
Společnost AVE CZ chce v hustě osídlené aglomeraci, už tak dost zatížené chemickým průmyslem i hustou dopravou a nevyhovující silniční sítí, ročně likvidovat tisíce tun odpadů. Podle obav města svážených do Synthesie nejen z Pardubického kraje, ale z celé republiky.

Projekt modernizace spalovny průmyslových odpadů získal v říjnu kladný posudek ke studii EIA. "Od samého počátku však naráží na odpor obyvatel v širokém okolí. Petici proti spalovně podepsalo téměř 47 tisíc lidí, proti jejímu zprovoznění se opakovaně postavilo i město Pardubice a okolní obce, které by byly provozem tohoto zařízení nejvíce dotčeny. Upozorňují rovněž na nesrovnalosti v dokumentaci i na nejzávažnější rizika tohoto záměru pro celý region a jeho životní prostředí," sdělila Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.
"Veřejné projednávání je příležitostí, jak důrazně říci své NE i argumenty, které nás k němu vedou. Budou na něm přítomni jak zástupci ministerstva životního prostředí, tak zástupci investora, zpracovatel dokumentace i kladného posudku na celý záměr, tedy všichni, kteří by je měli slyšet," prohlásil primátor Pardubic Jaroslav Deml.

Spalovna, která je v současné době odstavena, v minulosti likvidovala hlavně kaly vznikající v čistírně odpadních vod. V roce 2004 byl provoz spalovny kvůli překračování emisních limitů zastaven. O dva roky později koupila spalovnu od chemičky rakousko-česká společnost AVE CZ s jasným cílem - její technologii modernizovat tak, aby splňovala přísnější normy a opět ji uvést do provozu. Podle prohlášení představitelů firmy by se ve spalovně především likvidovaly odpady ze starých ekologických zátěží, které vznikly za několik desetiletí v chemičce Synthesia.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů