Úterý, 16. dubna 2024

Poslanci posoudí tendr na odstranění ekologických zátěží

Poslanci posoudí tendr na odstranění ekologických zátěží

V Poslanecké sněmovně se bude jednat o tzv. superzakázce neboli tendru na odstranění starých ekologických zátěží. Poslance by měla o zakázce informovat vláda. Rozhodovat se ale bude i o tom, jestli bude dolní komora po kabinetu chtít, aby proces zastavil. S touto možností přišli lidovci.

"Pokud má být změna, tak tu může udělat jenom vláda s plným mandátem. Pokud by se totiž pokračovalo tiše bez politického zadání, tak by se mohl realizovat jeden z největších tunelů v dějinách České republiky. Tomu je potřeba udělat přítrž, protože se objevily další skutečnosti, které nasvědčují tomu, že to, co se zahájilo a v čem se pokračuje u ekologických zátěží, je netransparentní a podle mého názoru také v rozporu se zákonem," uvedl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Se zastavením procesu souhlasí i místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka: "Já si myslím, že to je věc právníků a ministerstva financí, aby zanalyzovali, jakým způsobem by vláda mohla tendr zastavit. Já doufám, že bývalá vláda příliš Fischerově vládě nesvázala ruce tím, že by neumožnila proces zastavit."

"Tendr je poznamenán chybami, které nejsou v průběhu odstranitelné. Přerušení, zastavení, ukončení je to nejlepší řešení, které sociální demokracie může doporučit a bude ho podporovat. Pro takové usnesení také budeme hlasovat."

Předseda ODS Mirek Topolánek naopak za zakázkou stojí. Její další osud je ale podle něj výhradně v rukou vlády: "Termínově, věcně, finančně i z hlediska vlastní soutěže je to zakázka diametrálně odlišná od těch, které tady probíhaly doposud. A já, přestože jsou k zakázce výhrady k její velikosti, pro schválení takového typu financování odstraňování ekologických zátěží pléduji. Nicméně je to jednoznačně exekutivní rozhodnutí vlády a já do něho nebudu zasahovat."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů