Sobota, 20. dubna 2024

Obě strany chtějí úspěch v Kodani

Obě strany chtějí úspěch v Kodani

Výsledkem summitu je vznik nové společné rady pro energii. Kancléřka Merkelová tlačí na USA kvůli klimatu.

Trochu ve stínu vnitropolitických událostí, kterým v USA dominovaly několikeré guvernérské a místní volby, včera ve Washingtonu začal summit Evropské unie a Spojených států.

Jde o první oficiální EU-USA summit za Obamova prezidentství, dubnové setkání v Praze během českého předsednictví mělo charakter neformálního pracovního jednání. Washingtonský summit má formát klasické "trojky", se Švédskem jako současnou předsednickou zemí EU, Evropskou komisí a Bílým domem.

Švédsko a Evropská komise s Bílým domem chtějí řešit pozici USA před nadcházející prosincovou klimatologickou konferencí v Kodani, kde se bude hledat nový globální konsenzus navazující na Kjótský protokol.

Zdrojem napětí ale je, že prezident Obama zřejmě nebude schopen do Kodaně přivézt závazné limity snižování emisí, jak po něm unie požaduje. Obama musí počkat na projednání emisní legislativy v Senátu. Jeho vyjednavači v uplynulých týdnech začali EU a ostatní země už směřovat k řešení, aby se v Kodani zatím nehledala globální dohoda, ale postupné kroky. Nicméně Obama včera uvedl, že Spojené státy a Evropská unie zdvojnásobí své úsilí, aby dosáhly úspěchu na kodaňském summitu k ochraně klimatu.

Zcela konkrétním výsledkem aktuálního evropsko-amerického summitu ve Washingtonu je vznik nové Rady USA-EU pro energii, jejíž založení měli včera na společné odpolední tiskové konferenci oznámit prezident Obama, předseda komise Barroso a švédský premiér Reinfeldt. Vznik rady je výsledkem iniciativy předešlého českého předsednictví EU. Podle zástupce českého velvyslance ve Washingtonu Daniela Koštovala přišlo s tímto projektem Česko a společně s americkou stranou byl doveden do současné podoby.

"Naším záměrem bylo, aby Evropská unie měla do určité míry společnou energetickou politiku," říká Daniel Koštoval. Jednotlivé země budou zastoupeny na úrovni resortních ministrů a rada bude mít tři pracovní skupiny. Teprve praxe ukáže, zda rada pro energii bude mít výsledky, nebo zůstane nejasně definovaným tělesem, jakým je zatím Transatlantická ekonomická rada, založená z popudu německé kancléřky Angely Merkelové.

Právě Merkelová se včera stala po Konradu Adenauerovi druhou německou kancléřkou, která promluvila v americkém Kongresu. Vyzvala zákonodárce, aby se připojili k úsilí EU v omezování emisí. K německému angažmá v Afghánistánu, které naopak dělá starosti Američanů, Merkelová uvedla, že její země bude stát USA po boku. Před projevem v Kongresu jednala s prezidentem Obamou. Ten Německo i Merkelovou osobně vyzdvihl jako mimořádně silného spojence v řadě mezinárodních otázek.


AUTOR: Daniel Anýž
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
od našeho zpravodaje z Washingtonu

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů