Pátek, 19. dubna 2024

Brno bude mít nové ekologické autobusy

Brno bude mít nové ekologické autobusy

Brno /AKTUALIZOVÁNO/ - Pětadvacet nových nízkopodlažních autobusů bude Brňany vozit od příštího roku. Rada města Brna na svém úterním zasedání schválila posouzení projektu na nákup nových ekologických autobusů pro brněnskou městskou hromadnou dopravu.

A veřejná zakázka na nákup autobusů už je vypsaná, lidé se jich tak mají dočkat příští rok. "Plánujeme obnovu vozového parku na rok 2010. Autobusy nahradí ty dosud používané na běžných linkách, které už dosluhují," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Pohanová.

Nákupem nových vozů se počet nízkopodlažních autobusů dopravního podniku zvedne o devět procent. "Dosud jich jezdí jednatřicet procent, takhle dosáhneme čtyřiceti procent," řekla Pohanová. Podle ní je obměňování vozového parku nutné i v době hospodářské krize. "Máme mnoho autobusů zralých na vyřazení. Autobusy nemají takovou životnost jako tramvaje a díky novým se bude lidem jezdit lépe," dodala Pohanová.

Pětadvacet vozů má stát asi stopětadvacet milionů korun. "Asi padesát milionů korun zaplatí dotace z Bruselu. Zvýšíme tím komfort dopravy a snížíme ekologickou zátěž pro město," pochválil projekt brněnský primátor Roman Onderka.

Autobusy budou splňovat nejpřísnější normu Evropské unie na vylučování emisí Euro 5. "Motory u nich budou mít nejnižší emise a tím budou šetrnější k životnímu prostředí. Zatím není jasné, jestli budou plynové nebo naftové, protože v takhle přísně nastavené normě už jsou rozdíly mezi nimi opravdu minimální. Takže to bude záležet spíš na nabídce trhu," uvedla brněnská radní Jana Drápalová.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů