Pátek, 29. března 2024

Julie Hrstková: Perverzní dotace

Julie Hrstková: Perverzní dotace

Nesvítíte někde zbytečně, ptal se co chvíli slogan v předlistopadové televizi. Uběhlo dvacet let, zbytečně - s ohledem na ceny energií - nikdo nesvítí. A pokud ano, tak jedině úspornými žárovkami a nejlépe zelenou energií. Jenže ceny energií spíš nahrávají těm, kteří tvrdí, že kdyby se svítilo na plné pecky z energie z uhlí, je líp. Je prostě divné, že úspory vedou k drahé elektřině, a to i za situace, kdy ji zlevňuje výrobce.

Vysvětlení vysokých cen energie, které včera podal Energetický regulační úřad, má dva body, přičemž minimálně jeden z nich může mít podtitulek obskurní. Vedle vysokých nákladů na přenos, které se nesnižují s menším objemem energie, jsou to totiž dotace.

Cena "normální" elektřiny nemůže zlevnit, protože stát posílá miliardy na výrobu "zelené" energie. Postavit si sluneční elektrárnu se stalo hitem, panely se s mírnou nadsázkou staví i tam, kde slunce nesvítí, protože se to ekonomicky vyplatí. Dotace - především pro velkovýrobce garantovaná výkupní cena na patnáct let - zajišťují nadstandardně rychlou návratnost a bezpečnost investice. To ostatně kvitují i banky, které zase na tyto účely půjčují nejraději a nejlevněji. Vznikl obrovský byznys, ze kterého z kapes všech daňových poplatníků těží pár desítek soukromých větších či menších investorů. Dost to připomíná situaci let předchozích, kdy byly hitem větrné elektrárny. I tady se dá najít výstavba v lese, kde opravdu fouká velmi sporadicky.

Když už zelená energie nedává ekonomický smysl, měla by alespoň splňovat ekologické aspekty. I o tom lze vcelku pochybovat - například sluneční elektrárny se staví především na pastvinách a polích. Tam, kde by jejich výstavba měla největší smysl - na místech kontaminovaných bývalých výrobních areálů, nestojí ani jedna.

Přesto všechno je nesmysl zelenou energii odsuzovat. Co je problém, je míra státních dotací. Ostatně tu samou situaci v minulých letech řešily i jiné evropské země a dospěly k jednoduchému řešení: snížily garantovanou výkupní cenu energie.

Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů