Čtvrtek, 28. března 2024

Fischer: Češi kvůli sporům energetiku nedostanou

Fischer: Češi kvůli sporům energetiku nedostanou

Čeští politici se kvůli hádkám připravili o nejvlivnější posty v evropské komisi. Premiér Jan Fischer v rozhovoru pro Hospodářské noviny přiznal, že šance získat post komisaře pro energetiku, o který Česko velmi stálo, je minimální.

"Energetika patří mezi ta spíše méně realistická portfolia. Můžeme se ale bavit o portfoliu, které máme v současné době, a jsou tam také oblasti, jako je věda a výzkum nebo životní prostředí," řekl HN premiér.

Šance na vlivný post pro českého zástupce snížila vleklá ratifikace Lisabonské smlouvy a také neschopnost politických stran vybrat nového komisaře.

"Prezident Klaus měl na výběr, co si staví jako podmínku pro ratifikaci. Vybral si výjimku z Listiny, a nikoliv portfolio v komisi. Byla to zkrátka jeho volba," řekl HN vysoce postavený člen ODS a odborník na evropská témata.

Na novém eurokomisaři se lídři ODS a ČSSD nedohodli s premiérem ani včera. Premiér jim vzkázal, že mají čas do pondělí. Pak si vláda vybere svého kandidáta a nástupce současného komisaře Vladimíra Špidly sama.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů