Pátek, 19. dubna 2024

Program Zelená úsporám netáhne, na miliardy korun na zateplení je jen pár procent zájemců

Program Zelená úsporám netáhne, na miliardy korun na zateplení je jen pár procent zájemců

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR očekávaly na konci roku čtyřicet tisíc žádostí o podporu z programu Zelená úsporám. Současných zhruba patnáct set žádostí se tak může zdát jako velké fiasko, píše ve svém čtvrtečním vydání Deník.

Program má pomoci českým domácnostem snížit výdaje za energie. Zájem je ale mnohem menší a na konci léta, tedy v době vrcholící stavební sezony, se o státní příspěvek na energeticky úsporná opatření přihlásilo pouhých 205 zájemců.

Zájemce, kteří o dotaci uvažovali, nejčastěji odrazovaly složitá administrace, nutnost předložit projektovou dokumentaci a energetický audit či nemožnost vyměnit jen okna či zateplit pouze střechu. Většina lidí to vzdala ještě před tím, než žádost vůbec podala.

Problémy připouští i ředitel státního fondu Petr Štěpánek. "Na začátku panovala velká euforie, že na dotaci konečně dosáhnou i domácnosti, které na ni doposud nárok neměly. Trochu ale zapadlo, že lidé musí mít zpracovaný projekt. Vždy se proto trochu sugestivně ptám, kolik projektantů máte běžně ve svém telefonním seznamu? Příprava projektové dokumentace nějaký čas zabere," vysvětluje Štěpánek.

Vyšší zájem lidí přinesla až změna podmínek letos na konci srpna. Nejvýraznější jsou dvě zájemci o částečné zateplení už nemusí kombinovat několik opatření, stačí jim už jen jedno, například jen výměna oken nebo zateplení fasády.

Od prvního září pak dotaci na zateplení nově získají také majitelé panelových domů. I proto se počet žádostí od září více než zpětinásobil. Pracovníci státního fondu navíc začínají přijímat první žádosti o zateplení panelových domů.

Zdroj: Mediafax

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů