Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologičtí "prudiči" zneužívají datové schránky

Ekologičtí "prudiči" zneužívají datové schránky

Karlovy Vary - Nově spuštěné datové schránky už od začátku komplikují některým starostům na Karlovarsku život. Jak říkají, hned první den o sobě dali jejich prostřednictvím vědět ochránci přírody, kteří mají ze zákona právo vyjadřovat se k rozhodnutí úřadů například o zeleni. A tak hned oslovili desítky obcí s žádostmi o účast ve správním řízení.

Když starosta Jenišova otevřel novou obecní datovou schránku, hned první zpráva ho zklamala. Český svaz ochránců přírody ze Žlutic v ní žádá o účast ve všech správních řízeních, která se týkají zákona o ochraně přírody. Pro obec to podle starosty znamená jen komplikace a zdržování. "Oni tak mohou zablokovat jakékoli správní řízení. Je to jednání, které pan prezident nazývá ekoterorismus. Já to nazývám stejným jménem," komentuje vzniklou situaci starosta Jenišova Ivan Truksa.

Starosta navíc nechápe, proč by jeho obec, která leží u Karlových Varů, měla informovat sdružení ve Žluticích, tedy na druhém konci regionu. Tvrdí, že datové schránky teď podobným organizacím umožnily zasahovat do rozhodování obcí. "Datové schránky v podstatě posloužily těmto "prudičům", protože pro ně je to teď daleko jednodušší," dodává starosta Truksa.

Předseda žlutických ochranářů slova o ekoterorismu odmítá. Přiznává ale, že datové schránky jim šetří peníze a umožnily oslovit dalších čtrnáct obcí. "My se do těch správních řízení hlásíme hlavně v případě menších obcí, protože tyto obce zákony zas tolik neznají a některé věci povolují i v rozporu se zákonem," vysvětluje předseda Českého svazu ochránců přírody Alter meles ve Žluticích Václav Lupínek.

Přihlášku ochranářů do správních řízení má v datové schránce i starosta Žlutic. Ten se ale komplikací neobává. "Rád bych zaklepal někam na dřevěnou stěnu, ale zatím ke zdržování nedošlo. Je to opravdu o tom, že je musíme obeslat, je to jen o tom jednom dopisu," upřesňuje starosta Žlutic Jaroslav Vojta.

Spuštění datových schránek v Karlovarském kraji se podle krajského úřadu obešlo bez problémů. Od pondělka je má aktivní všech 132 obcí a většina právnických osob.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů