Pátek, 29. března 2024

Obliba ekologického bydlení stoupá, často jde ale o marketingový podfuk ze strany developerů

Obliba ekologického bydlení stoupá, často jde ale o marketingový podfuk ze strany developerů

Ekologické bydlení se stává silným marketingovým tahákem. Jako nízkoenergetické se ale často inzerují i novostavby, které požadovaná kritéria nesplňují.

"Poptávka po nízkoenergetických nemovitostech od loňska stoupla o téměř 50 procent. Kvůli rostoucím cenám energií se klienti v poslední době zajímají nejen o prodejní cenu nemovitosti, ale také o náklady spojené s jejím provozem," vysvětluje Jakub Havrlant, šéf Bezreality.cz.

Protože nálepka "eko" pomáhá prodávat, někteří developeři popularity "zeleného bydlení" zneužívají.

"Jako nízkoenergetické dnes inzeruje stavby téměř každý, kdo používá stavební izolace, se skutečnými nízkoenergetickými parametry však takové bydlení nemá nic společného," upozorňuje Jan Řežáb, ředitel developerské společnosti JRD a dodává: "Skutečně nízkoenergetických bytových projektů je na trhu zatím málo, přitom zájem je o ně velký."

Ve standardním novém bytě o rozloze 90 m2 jsou roční náklady na energie přibližně o 15 tisíc korun vyšší než v nízkoenergetickém, tvrdí Řežáb. "Pokud by cena energie rostla v průměru o pět procent ročně, pak celková úspora za dobu 40 let dosáhne překvapivých 1,8 milionu korun."

Nízkoenergetický dům se od běžného domu nemusí na pohled lišit. Rozdíl spočívá ve spotřebě tepla na vytápění, která je podle Daniela Morávka ze společnosti Area až o 60 procent nižší. Aby nemovitost mohla být definována jako nízkoenergetická, nesmí roční spotřeba na vytápění přesáhnout 50 kilowatthodin na metr čtvereční.

Kvalita domu se hodnotí takzvaným Průkazem energetické náročnosti budovy - podobný průkaz mají i elektrospotřebiče.

"Průkaz je součástí stavebního povolení a kupec si jej může na developerovi vyžádat, za nízkoenergetické jsou přitom většinou považovány stavby ve třídách A až B," vysvětluje Morávek.

Nízkoenergetické stavby začal letos podporovat i stát, například dotačním programem Zelená úsporám. Dotace je určená jen na energeticky pasivní domy a o peníze může žádat až majitel bytu, nikoli sám developer.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů