Čtvrtek, 28. března 2024

Hrátky vlády s uhlobarony

Hrátky vlády s uhlobarony

Zruší Fischerova vláda uhelné limity, na které si netroufl dosud žádný z politických kabinetů? Velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška soudí, že ano. Bylo by však lepší, kdyby se dobře informovaný diplomat tentokrát mýlil. Spolu s limity na těžbu uhlí by se totiž rozplynul odér serióznosti premiéra, který jasně slíbil: O limitech nebude úřednický kabinet rozhodovat.

O tom, že Fischer nemá z nějakých důvodů uhelné limity v lásce, víme z jeho dopisu, který po nástupu do funkce premiéra poslal litvínovskému starostovi. V něm vysvětluje, že pro zajištění energetických dodávek je "potřeba občas udělat taková rozhodnutí, se kterými ne vždy všichni souhlasí". To je příliš jemný popis rozhodnutí, jež by mělo za následek vymazání téměř osmi set domů z povrchu země a vystěhování více než dvou tisícovek lidí. Právě to činí ze zrušení limitů společenský problém daleko přesahující mandát Fischerovy vlády.

Vláda, která bude rozhodovat o zrušením limitů a tím i bourání dvou vesnic a vykořenění jejich obyvatel, by měla mít v ruce něco víc, než zprávu Pačesovy komise. Nemůže se spokojit s tvrzením těžařů o hrozícím nedostatku uhlí. Měla by si objednat studie, zda je či není možné nahradit zatím nedotknutelné zásoby uhlí částečně biomasou a hlavně elektřinou z nových jaderných bloků, jejichž výstavbu ČEZ rozjíždí.

Ministři, kteří by hlasovali pro zrušení limitů, by měli vědět, že ponesou politické důsledky svého rozhodnutí. Měli by například jasně říct, jak chtějí ohlídat, aby lidé, kteří nebudou chtít prodat své domy uhelné společnosti, byli uchráněni nevybíravého nátlaku. Třeba od jiných prodeje chtivých sousedů. I to jsou problémy, jež by neměl svým rozhodnutím otevírat kabinet, který už v létě nebude existovat.

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů