Čtvrtek, 25. dubna 2024

U Sluňákova může vyrůst unikátní přirodní centrum

U Sluňákova může vyrůst unikátní přirodní centrum

Horka nad Moravou - V České republice zatím ojedinělý projekt nazvaný Domy přírody plánuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. V areálu vedle Sluňákova v Horce nad Moravou, by mohlo vzniknout unikátní přírodní centrum.

Návrh je propojením již existující myšlenky projektu Sedmi bran, který by do okolí Sluňákova mohl mimo jiné přivést i přírodní amfiteátr pro divadlo, lanové dráhy a průlezky pro děti či třeba přístaviště lodí.

Celý projek Domy přírody by měl vzniknout v Litovelském Pomoraví na ploše asi patnáct hektarů.

"Je to jakási síť informačních center, které by měly vyrůst v České republice, v prvním kole jsme do toho šli my a Moravský kras. V našem regionu by se to týkalo jakési dostavby, dobudování areálu kolem Sluňákova a rekonstrukci stávající terénní stanice na informační bod návštěvnického centra," informoval Michal Servus, vedoucí, Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, které je součástí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

V areálu okolo ekologického centra by tak mohla vzniknout ukázka přírody charakteristické pro tuto oblast.

"Návštěvníkovi bychom chtěli umožnit se jednak s přírodou seznámit, jednak se nějak zastavit v krajině a zamyslet se nad smyslem a fungováním vazeb, které za normálního chodu nemá čas vidět, ani postřehnout. Základní myšlenkou je seznámení se s přírodou a krajinou jako výslednicí působení přírodních živlů a člověka," vysvětlil Servus.

Místa setkání, jak jsou nazvány jednotlivé objekty, jsou navrženy jako symbolické artefakty s víceplánovým využitím například k odpočinku, zamyšlení, ekologické výchově či hře.

Spirálová hora s jeskyní

V biocentru by tak návštěvníci mohli například vidět sluneční spirálovou horu s vnitřní jeskyní, kde najdou studnu s vodou, vystoupit však mohou i na vrchol hory a rozhlédnout se po krajině.

Chybět nebude ani divadelní jeviště nad zemí s vodou rybníka, které zároveň umožní výzkum vodních drobných živočichů či například ukázky živé archeologie v podobě keramických pecí jako prvku ovládnutí přírody člověkem.

"Oproti jiným centrům se budeme lišit tím, že to hlavní by mělo být ve venkovním areálu, tedy živá příroda. Bude to určitě unikum. V současnosti jednáme s městem ohledně výkupu pozemků, mělo by to teď jít do zastupitelstva," pokračoval šéf místního CHKO.

Projekt počítá ještě i s vytvořením informačního bodu ze stávající terénní stanice na hájence Šargoun u Litovle.

"Objekt by měl doplňovat návštěvnickou infrastrukturu a lidem vytvořit na cestě Litovelským Pomoravím místo, kde se mohou zastavit. Toto místo bude sloužit jako prezentace, propojení člověka a krajiny a toho, jak krajinu ovlivnil. Například by tady tak měla vzniknut expozice včelařství na Hané, se včelařským kroužkem litovelských dětí," vysvětlil Michal Servus.

Výletní i vzdělávací místo pro Olomouc

Důvodů proč jít do takového projektu je podle něj hned několik.

"Když se podíváte na mapu, vidíte, že na CHKO bezprostředně navazuje stotisícové město Olomouc a Litovelské Pomoraví je pro řadu Olomoučanů místem, kde si naplánují většinou jednodenní výlet na kole, chodí se k nám koupat. Tenhle celý program by měl sloužit k tomu, aby návštěvník měl možnost se seznámit i s tím, proč tady CHKO je a proč je důležité, aby člověk k přírodě získal nějaký vztah.

"Chceme také rozšířit obsahovou náplň turistického ruchu v regionu," doplnil vedoucí CHKO.

Celkové náklady se pak budou pohybovat v rozmezí okolo padesáti milionů korun, z čehož devadesát procent by bylo hrazeno z evropských fondů a deseti procentní spoluúčast pak připadá na stát. Pokud Správa s projektem uspěje, mělo by se začít stavět v příštím roce.

"Ekologická osvěta je jednou z našich priorit. Lidi nenaučíte lásku k přírodě tím, že je do přírody v Chráněné oblasti nepustíte, ale naopak vztahu k přírodě je naučíte tak, že je něčím přilákáte a představíte jim, jak příroda funguje," řekl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů