Čtvrtek, 28. března 2024

Nové Centrum ekologické výchovy Kladno

Nové Centrum ekologické výchovy Kladno

Cvrčovice (Kladensko) - Ve Cvrčovicích u Kladna se chýlí k závěru výstavba Centra ekologické výchovy za 60 milionů korun, které má pořádat školicí akce a zotavovací pobyty zaměřené na ochranu životního prostředí. Investorem je město Kladno, většinu nákladů má uhradit Evropská unie. Výstavba by měla být kompletně hotova tento měsíc, řekl dnes novinářům kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

"Dokončuje se budova, připravuje se vnitřní vybavení," uvedl.

Jde o takzvaný pasivní dům, který má nízké nároky na vytápění. Budova s ubytovací kapacitou 35 míst bude mít také vlastní čistírnu odpadních vod, na kterou by v budoucnu mohly být napojeny i okolní rodinné domy.

Město se nyní chystá uzavřít partnerskou smlouvu se střediskem ekologické výchovy Čabárna, které se bude v objektu zajišťovat vzdělávací aktivity. "Budeme to dotovat částkou 165.000 korun, ale gros samozřejmě musí sehnat nezisková organizace, jak z vlastních prostředků, tak z dotací od Evropské unie," dodal primátor. Příspěvek města je podle něj určen na spolufinancování projektu, zbytek má být uhrazen z EU. Maximální výše podpory z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost je 7,5 milionu Kč.

Centrum má sloužit především žákům a studentům, pro něž bude pořádat pobyty podobné školám v přírodě. Doplňkově se v něm však budou moci vzdělávat i dospělí - pracovníci soukromých firem i městští úředníci zabývající se problematikou životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů