Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Projekt Příprava a zpracování zpráv o stavu životního prostředí ve městech, který začal v září 2008, vyvrcholí v listopadu regionálními semináři, kde budou představeny hlavní výstupy. Jde o novou metodiku pro přípravu zpráv o stavu životního prostředí ve městech a konkrétní zprávy o stavu životního prostředí tří měst - Svitav, Vrchlabí a Dubí. Seminářů se zúčastní nejen projektový tým TIMUR, ale i zástupci měst, kde byly pilotní zprávy zpracovány a další odborníci z oblasti ochrany životního prostředí.
Regionální semináře se uskuteční 19. 11. v Olomouci, 24. 11. v Ústí nad Labem, 26. 11. v Praze. Více informací: www.timur.cz, přihlásit se lze na e-mail: leona.kupcikova@timur.cz.

Tipy, jak uspořit peníze za teplo, plyn a vodu při stavbě domu či úpravách bytu, poskytne i letos veletrh Aqua-therm Praha, který proběhne na pražském výstavišti PVA Letňany od 24. do 28. listopadu 2009. Úsporné, ale také designové kotle, kamna, radiátory, klimatizace, armatury, vybavení koupelen a další výrobky představí na letošním ročníku více než 300 vystavovatelů. Součástí letošního Aqua-thermu Praha, největšího tuzemského veletrhu v oblasti vytápění, vody, klimatizace, měřicí, regulační a sanitární techniky, bude velká expozice Státního fondu životního prostředí (SFŽP), věnovaná programu Zelená úsporám. Vyškolení konzultanti budou radit všem žadatelům a zájemcům o dotace z programu Zelená úsporám a Operačního programu Životní prostředí. Čerpání dotací bude věnována celá hala, kde návštěvníci na jedné ploše najdou poradenské středisko a expozice certifikovaných firem.

Hradec Králové - Na podivné řešení hluku kolem nadjezdu nad Pospíšilovou třídou si na hradecké radnici stěžují lidé z Okružní ulice v Hradci Králové.Ulici měl ochránit prosklený tunel, který měl zároveň umožnit definitivní kolaudaci nadjezdu.Stížností se bude v úterý zabývat městská rada. Ta bude rokovat mimo jiné také o návrhu úprav dopravních závad ve městě, o výjimce ze stavební uzávěry v ochranném pásmu řeky Orlice nebo o urbanistické soutěži o ideový návrh územního plánu Hradce. Radní rozhodnou také o jménech pro nové ulice, o změně pravidel prodeje domů či případnému vyloučení uchazečů ze soutěže o výstroj strážníků.

Darwin - Výstavní projekt připomíná dvousté výročí narození tohoto geniálního přírodovědce a zakladatele evoluční teorie a zároveň stopadesáté výročí vydání slavného díla O původu druhů přírodním výběrem. Výstava má za cíl ukázat široké veřejnosti, kdo byl Darwin, jeho životní příběh, jeho předchůdce, následovníky, obdivovatele, ale i odpůrce. Mezi doprovodné akce jsou zařazeny projekce filmů a přednáškový cyklus. Výstava je zařazena ke kulturním projektům v rámci Předsednictví ČR v EU v roce 2009.
Zahájeno od 7.dubna 2009 - do 7. ledna 2010

Pražský magistrát rozhodl o uvolnění částk 1.837.000 korun, které věnuje na 16 grantů. Ty budou složit ke zlepšení životního prostředí na území hlavního města. Radní pro životní prostředí Petr Štěpánek uvedl, že Praha ročně rozdělí zhruba deset milionů korun. Nejvíce projektů se věnuje ekologické výchově a problematice ochrany přírody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů