Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mikroregion Bojkovsko se inspiroval obnovitelnými zdroji

Mikroregion Bojkovsko se inspiroval obnovitelnými zdroji

Zástupci obcí mikroregionu Bojkovsko se tento týden vydali na svoji druhou exkurzi, aby se inspirovali možnostmi úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů.

Poprvé vedly naše kroky do naší jediné energeticky soběstačné obce Kněžice, která využívá pro vytápění obce a výrobu elektřiny bioplynovou stanici a výtopnu na slámu a dřevní štěpku. Rovněž jsme si prohlédli "sídliště" rodinných domů postavených v pasivním standardu v obci Koberovy.
Tentokrát bylo na programu téma vyžívání slunce a biomasy. Se zájmem jsme si vyslechli přednášku o možnostech výroby elektřiny ze slunce a rozhlédli se po rozlehlých polích s fotovoltaickou elektrárnou v Ostrožské Lhotě. Solární elektrárna o celkovém výkonu 2,252 MWp je jedním z největších tuzemských zdrojů ekologické energie. 11880 fotovoltaických panelů je umístěno na ploše 5,2 ha. Fotovoltaika je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících odvětví, může být zajímavou investicí, zdrojem příjmu obce z pronájmu i faktorem energetické soběstačnosti.

Za povídáním o možnostech využívání biomasy a slunce jsme se přesunuli do turisticky atraktivní podhorské obce Salaš na úpatí Chřibů. Topení uhlím způsobovalo v zimě v neprovětrané horské kotlině rapidní znečištění ovzduší. Vzhledem k rozptýlené zástavbě nemohlo být vytápění řešeno centrálně, proto zastupitelstvo obce proto problém řešilo přímou podporou jednotlivých domácností. Konkrétně nákupem a instalací kotlů pro spalování dřeva (na principu generátorového zplynování s použitím odtahového ventilátoru) do 32 rodinných domů a 4 systémů solárních kolektorů pro ohřev teplé vody. Využívají přitom zásobování z místních zdrojů dřeva, čímž se také snižují emise z dopravy paliv.

Exkurzi pořádal Ekologický institut Veronica v rámci projektu Ochrana klimatu na místní úrovni, finančně podpořeného v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí.

"Informování obcí a veřejnosti o možnostech úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů považujeme za mimořádně důležité. Proto se snažíme v mikroregionu pracovat a nabízet naše zkušenosti z této oblasti. Působíme především v Hostětíně, který postupně přechází v téměř energeticky soběstačnou obec. Vytápění obce je řešeno prostřednictvím centrální výtopny na biomasu, na řadě domů jsou instalovány solární kolektory a v současné době se realizuje výstavba fotovoltaické elektrárny v obci. Chtěli bychom, aby Hostětín měl co nejvíce následníků. Proto také zpracováváme v rámci tohoto projektu pilotní studii mikroregionu, která nastíní základní možnosti využívání obnovitelných zdrojů a úspor energie v této oblasti", říká Hana Machů, organizátorka exkurze.

Kontakt na pořadatele:
Ekologický institut Veronica - Centrum Veronica Hostětín
Hostětín 86, 687 71 pošta Bojkovice
Tel. 572 630 670, hostetin@veronica.cz, www.hostetin.veronica.cz
Kontaktní osoby: Hana Machů, Jana Tesařová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů