Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ míří na teplárenský trůn

ČEZ míří na teplárenský trůn

Domácí energetický obr chce na koupi tepláren dát přes 20 miliard. Firma dnes oznámí čtvrtletní výsledky, podle analytiků mají stagnovat.

Polostátní ČEZ, jasná jednička ve výrobě elektřiny, zahájil expanzi do teplárenství. Do oboru chce v Česku investovat přes 20 miliard korun, míří na pozici největšího dodavatele v zemi.

ČEZ už oznámil převzetí patnácti procent ve firmě Dalkia ČR a dalších 85 procent v její ústecké dceři. Za akcie zaplatí celkem 9,2 miliardy korun. "V budoucnu se může stát, že budeme vlastnit ústeckou Dalkii celou, vyplývá to ze smlouvy," říká výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ je také domluven se skupinou J&T, že od ní převezme téměř poloviční podíl v Pražské teplárenské a v mělnické teplárně Energotrans, jež J&T nedávno koupila od britské International Power. Hodnota těchto aktiv se pohybuje kolem 15 miliard korun - v takové výši na ně ČEZ alespoň poskytl podle informací HN záruku, když je J&T kupovala. Převzetí tepláren od J&T musí povolit antimonopolní úřad, ČEZ už připravuje podklady pro podání žádosti.

"Chceme více podnikat v teplárenství. Teplo je regulovaný byznys, nepodléhá cenovým výkyvům tolik jako výroba elektřiny. Je to stabilizující prvek," říká Beneš.

ČEZ už také nemá doma šanci posilovat ve výrobě elektřiny. "Jsme dominantním hráčem, další růst je z podhledu konkurence i antimonopolního úřadu problém. V teplárenství to tak není," vysvětluje Beneš. Výroba tepla se pro ČEZ má stát z "doplňkového byznysu" jednou z klíčových aktivit. "Nemáme přitom ambici být v teple jedničkou na trhu," uzavírá výkonný šéf.

Ovšem podle statistik ERÚ bude ČEZ už po převzetí Dalkie dodávat na trh přes 18 milionů gigajoulů tepla ročně - tedy nejvíc ze všech hráčů. A to v tom není započítáno chystané převzetí podílu v Pražské teplárenské. Je však otázkou, jak plány ČEZ posoudí antimonopolní úřad. Podle některých expertů hrozí, že firmě povolí nové akvizice jen s podmínkou, že některé ze svých elektráren prodá. To ale nemusí být problém.

Beneš totiž HN potvrdil, že ČEZ jedná s důlní firmou Czech Coal o výměně své elektrárny Počerady za její uhelný důl ČSA. Czech Coal by si tak splnil sen - získat zdroj, v němž by spaloval vlastní uhlí z lomu Vršany, u něhož Počerady leží. "Nám se zase nabízí možnost získat důl, který má cenné zásoby uhlí. Byl by to dobrý deal pro obě strany," řekl Beneš.

Po koupi tepláren v Ústí a Mělníku se v obou lokalitách ČEZ chystá stavět paroplynové elektrárny s výrobou tepla. Třetí plynový zdroj chce stavět v Počeradech - a to i v případě, že by zdejší uhelnou elektrárnu vyměnil s těžaři za důl.

ČEZ si zjevně připravoval půdu pro investice do teplárenství už v létě, kdy lobboval za to, aby se k bezplatným povolenkám na vypouštění škodlivých emisí po roce 2013 dostaly vedle elektráren i teplárny. Senátoři minulý týden nový "povolenkový" zákon schválili a doporučili, aby jej sněmovna projednala zrychleně, tedy ještě letos.

Firma dnes zveřejní výsledky hospodaření ze první tři čtvrtletí. Podle analytiků bude zisk kvůli klesající poptávce po elektřině ve srovnání s loňskem stagnovat.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů