Pátek, 29. března 2024

Větrné mlýny a ekozakázka

Větrné mlýny a ekozakázka

Zakázku na odstranění ekologických škod provázejí v médiích mýty, šířené některými politiky. Znovu jsme se o tom mohli přesvědčit při projednávání v Poslanecké sněmovně.

Mnohokrát se mluvilo o tom, že "megazakázka" bude stát 114 miliard. Nemile mě překvapil zvláště bývalý ministr financí Sobotka, který zaměňuje pojmy "součet garancí" a "cena zakázky". Pro jistotu zopakuji, že částka 114 miliard se týká právě součtu garancí, a nikoli ceny. Cílem celého projektu je naopak snížit náklady pod 100 miliard.

Těžko můžeme nyní spekulovat, zda to bude 50 nebo 70 miliard. Podstatné je, že bude-li výsledná suma nevyhovující, může vláda zakázku zrušit. Termín nabídek byl prodloužen do konce června, což znamená, že o projektu bude rozhodovat kabinet vzešlý z řádných voleb.

Z tohoto pohledu považuji usnesení sněmovny, která doporučuje projekt zrušit, za nepochopitelné. Všichni vědí, že současný stav vypisování desítek výběrových řízení je zdlouhavý a vede k navyšování garancí u postižených lokalit. Nabízí se otázka, komu a proč vadí dát vládě možnost, aby posoudila nabídky, které se mohou ukázat jako úspornější.

Další mýtus se týká formy zakázky. Ta byla schválena jednomyslně vládou a je mi líto, že někteří bývalí ministři si až teď zázračně vzpomněli, že mají výhrady.

Zákon o veřejných zakázkách obsahuje ustanovení, které za předpokladu dvou splněných podmínek povinně ukládá postupovat podle paragrafů koncesního zákona. První podmínka se týká minimální délky závazku a ta musí být 5 let. Druhá podmínka stanoví, že "dodavatel nese některá ekonomická rizika spojená s realizací veřejné zakázky, která obvykle nese zadavatel", tj. stát. Ekotendr obě podmínky beze zbytku splňuje. Překvapující je i tvrzení, že by podmínky "kvazikoncese" měly být méně přísné nebo že by neumožňovaly dostatečnou kontrolu, na rozdíl od klasické veřejné zakázky. I "kvazikoncese" je z právního hlediska stále veřejnou zakázkou, nikoliv koncesí podle koncesního zákona. A všechny veřejné zakázky, na rozdíl od některých koncesí, podléhají přezkumu Evropské komise. Tedy i ekotendr.

"Kvazikoncese" je oproti klasické veřejné zakázce otevřenější a z hlediska kontroly přísnější. Boj s větrnými mlýny je někdy únavný. Věcné argumenty ale musí zaznít. Mrzí mě, že jsme si sporné body nevyjasnili s exministry již při projednávání ve vládě.

Ivan Fuksa, 1. náměstek ministra financí

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů