Pátek, 26. dubna 2024

Ozvěny Ekofilmu Olomouc 2009

Ozvěny Ekofilmu Olomouc 2009

Mezi nepříjemnou pravdou a velkým podvodem.

Divadlo hudby Olomouc: 18. 11. 2009 - 20. 11. 2009.

Nedávno zakončený festival dokumentárních filmů Ekofilm zanechává za sebou ještě pozdní plody. Jsou to "Ozvěny Ekofilmu" pořádané v řadě míst, pro diváky, kteří se z nejrůznějších příčin nemohli zúčastnit hlavní soutěže v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Třeboni.
Olomoucký Ekofilm nabízí letos na malé ploše velmi pestrý a svébytný program. Neopakuje pouze to nejzajímavější z hlavního festivalu, jde mu spíše o "ozvěny" tématu vztahu člověka a světa, který různým způsobem zabydluje.
Rozhodně však nebude chybět vítězný, velkou cenou odměněný, snímek letošního festivalu. Tím se stal již proslulý "Architekt odpadu" Olivera Hodge (st 20:00). Jde o uchvacující příběh architekta Michaela Reynoldse, který "proti všem" zvykům staví levné a energeticky úsporné domy, navíc ze starých pneumatik a jiného odpadu. Tsunami zničené Adamanské ostrovy poskytovaly hodně stavebního materiálu a levné domy tam byly velmi potřebné.
Čtvrtek bude věnován jednomu z nejčastěji probíraných celospolečenských témat. Globální problematika klimatických změn bude zdůrazněna nejprve "Nepříjemnou pravdou" s charismatickým a Nobelovou cenou odměněným leaderem klima chránících aktivistů Al Gorem (16:00). Hned následný dokument "Velký podvod s globálním oteplováním" se bude snažit všechny apokalyptické vize vyvrátit (18:00). Oba filmy představují nejsilnější argumenty, často vědecky zaštítěné, dvou nesmiřitelných táborů. Oba dokumenty bývají uváděny často, ale možná ještě nikdy ne společně. Po skončení projekce obou filmů bude následovat beseda, která bude na oba výklady problematiky reagovat (20:00). Besedy se zúčastní zástupce ekologických hnutí, archeobiolog a archeolog krajiny Petr Pokorný, ekonom a bývalý ekonomický poradce prezidenta Klause Petr Mach a klimatolog a meteorolog UP v Olomouci Miroslav Vysoudil. Pořad je určen všem lidem, kteří o problému jakýmkoliv způsobem přemýšlejí a chtějí si na něj udělat svůj vlastní názor.
V pátek bude festival zakončen programem o tvorbě jednoho z nejoriginálnějších filmových tvůrců na světě Andreji Tarkovském. Jeho umění s ohledem na poslední film Oběť představí v komentovaném pásmu s ukázkami jeden z největších znalců Tarkovského díla u nás Vladimír Suchánek (15:30). Potom osobně uvede jeden ze svých nejzajímavějších dokumentů Krajina s ohněm režisér Ivan Vojnár (18:00). Film je o pobytu výtvarníka a sochaře Petra Kavana v Malé Lhotě s několika starousedlíky, kde se s praskáním ohně zastavuje čas a tak vzniká prostor pro sváteční přemítání o nejednoznačném životě člověka. Diváci mohou po promítání učinit totéž s režisérem a jeho hostem Petrem Kavanem, který pracoval pět let v jižní Indii.
Olomoucký program bude zakončen jedním z nejpodstatnějších dokumentů, které kdy vznikly. Je to "Darwinova noční můra" Huberta Saupera (20:00). Umělecký dokument o bezvýchodné situaci lidí v Africe. Žádná apokalyptická vize katastrofy, která na lidstvo někde číhá. Je to záznam apokalypsy tady a teď. Výpověď tak silná, že je těžké ji objevit nejen v televizi a kinech, ale také dokonce i ve filmových klubech.
Ozvěny Ekofilmu Olomouc 2009 budou po tři dopoledne určeny také školám. Program připravilo Centrum ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc a Ministerstvem životního prostředí.


Info pro média:

Michal Bartoš 602 708 181
WWW.SLUNAKOV.CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů