Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ruské ministerstvo přírodních zdrojů doporučilo, aby se zastavila výroba v druhé největší ruské továrně na zinek. Společnost Urals Mining and Metals Co (UMMC) má odstavit hutě Elektrotsink kvůli obavám z dopadů úterní nehody v podniku na životní prostředí. Ministerstvo uvedlo, že by úterní nehoda mohla vést k únikům oxidu siřičitého do ovzduší. Dodalo, že podle záznamů ze závodu znečistily jeho emise okolní vzduch již 28. října. Mateřská UMMC i hutě Elektrotsink se k situaci odmítly vyjádřit.

Zloději ve snaze snadného a rychlého zisku riskují své vlastní životy a také ničí životní prostředí. Kradou izolační oleje z transformátorů. Přitom velká část oleje unikne do okolí a tam naruší přírodu. Olej totiž musí mít po úniku hned odstraněný. Což musí udělat odborníci a celá sanace je velmi technicky i finančně náročná. Navíc izolační olej je nezbytný pro správnou funkci transformátoru a proto po odčerpání přestane zařízení fungovat, transformátor se přehřeje a havaruje. Takže na krádež doplatí i nic netušící lidé. Jsou bez proudu a čekají až to odborníci opraví. Tyto případy jsou nejčastěji na Chomutovsku, Mostecku a Litoměřicku.

Výběrové řízení o návrh strategie marketingových aktivit v oblasti biopotravin vyhlásil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Cílem je zvýšit důvěru v celý řetězec ekologického zemědělství a tím podpořit poptávku po bioproduktech. Tendr, který byl zveřejněn 10. 11., má uzávěrku 27. listopadu. SZIF při výběru klade největší důraz na koncepci kampaně a znalost v problematice ekologického zemědělství a marketingu biopotravin v ČR. Kreativita má při rozhodování váhu 10 %. Komunikaci biozemědělství pro fond dosud řešila reklamní agentura Ogilvy.

Od 14. listopadu 2009 Český svaz ochránců přírody zpřístupní novou naučnou stezku v přírodní rezervaci Štěpán. Na naučné stezce je 10 zastavení. Informační systém poskytne návštěvníkům informace o tom, jaké druhy ohrožených živočichů a rostlin se na místě vyskytují.

Rezervace Štěpán chrání rybník a mokřady s tůněmi v nivě řeky Opavy, obklopené fragmenty lužních lesů, jilmových doubrav a mokřadních olšin. Na tyto ekosystémy je vázán výskyt ohrožených druhů rostlin a živočichů. Jedná se o unikátní přírodní lokalitu, kde bylo zaznamenáno až 160 druhů ptáků. Lokalita se nachází na okraji Ostravy na katastrech Poruba a Děhylov (mapa, panoramatické foto). Její hranicí prochází značená turistická trasa a cyklostezka.

Téměř 900 korun ročně. Přibližně tolik ušetří za dodávky tepla průměrná domácnost, která žije v bytě o velikosti 60 m2. Od 1. října totiž Teplárny Brno potěšily své odběratele snížením cen v průměru o 2,4 procenta.

Společnost ve vlastnictví města Teplárny Brno, která dodává teplo více než 90 tisícům domácností, zlevňuje díky příznivému vývoji ceny zemního plynu. "Plyn je pro výrobu tepla v Brně nejdůležitější surovina. Tvoří až 70 % nákladů společnosti," vysvětlil primátor Roman Onderka. A kolik přesně po úpravě cen za vyhřátý byt zaplatíme? Gigajoule tepla z plynových kotelen nově stojí 600 korun, tedy o 11 korun méně než dosud, u tepla z výměníkových stanic pak cena klesla na 627 korun (zhruba o 22 korun). Toto zlevnění je letos navíc již druhé, poprvé ceny padaly 1. února. "Tehdy mnozí tvrdili, že to je kvůli konci topné sezóny. Dnešní snížení ceny začátkem zimy dokazuje, že společnosti nejde o absolutní zisk," dodal Onderka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů