Pátek, 19. dubna 2024

Dohoda o emisích se odkládá. Nejmíň o rok

Dohoda o emisích se odkládá. Nejmíň o rok

Podle USA je smlouva o omezování uhlíkových zplodin zatím nereálná. Obama na fóru APEC vyzval k propuštění barmské disidentky Su Ťij.

Kodaňská schůzka, která měla dospět k široké dohodě o omezení emisí skleníkových plynů, směřuje k přinejmenším polovičnímu nezdaru. Vyplynulo to ze závěru včerejší schůzky 21 zemí Asijsko-pacifického ekonomického fóra (APEC) v Singapuru, kde byly zastoupeny mimo jiné dvě světové mocnosti, Spojené státy a Čína. Z návrhu závěrečného komuniké zmizely jakékoli zmínky o závazných kvótách dalšího snižování emisí skleníkových plynů.

Podle amerického vyjednávače Michaela Fromana by bylo "nerealistické" věřit, že "by ve dnech zbývajících do schůzky v Kodani, která se má konat od 7. do 18. prosince, bylo možno vyjednat právně závaznou dohodu".

V Singapuru spolu jednaly země představující takřka polovinu světového obyvatelstva a polovinu výkonu celosvětové ekonomiky. Bylo to poslední velké mezinárodní jednání, na němž bylo možné diskutovat o přípravách nadcházejícího summitu v Kodani.

Nejdřív nezávazně...

Američané nyní začínají, co se dohody o omezování skleníkových plynů týče, dávat přednost strategii dvou kroků. V prosinci by v Kodani měla být mezi 191 zeměmi podepsána první část dohody týkající se financování boje proti oteplování, tedy především příspěvky chudším zemím na nákup ekologicky vyspělejších technologií.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v Singapuru vyzval nejvyspělejší země k drastickým redukcím emisí skleníkových plynů a zopakoval svůj názor, že rozvojové země by měly ke snížení emisí přispět podle svých možností.

... dohodneme se příští rok

V Kodani by zároveň mělo být jako druhý bod stanoveno datum uzavření následující právně závazné dohody stanovující limity snížení emisí skleníkových plynů. Nejčastěji se mluví o polovině příštího roku v Německu nebo o rok později ve Francii.

Odklad právně závazné dohody o limitech emisí by měl poskytnout americké administrativě dodatečný prostor, aby prezident Barack Obama mohl v Senátu prosadit potřebné zákony.

Americký prezident využil pobytu v Singapuru, kam přiletěl z Japonska, k nečekanému gestu potvrzujícímu jeho politiku nabízené ruky a setkal se se zástupcem barmské vojenské junty. Ta je ve světě dlouhodobě kritizována za porušování lidských práv, zvláště za čtrnáctileté zadržování vůdkyně barmské opozice Aun Schan Su Ťij.

Obama: Propusťte Su Ťij!

Význam schůzky zdůrazňuje fakt, že Barack Obama je od roku 1966 prvním americkým prezidentem, který osobně jednal se zástupcem barmské junty. Obamův mluvčí Robert Gibbs uvedl, že prezident při schůzce požadoval, aby nositelka Nobelovy ceny míru Aun Su Ťij byla propuštěna z nynějšího domácího vězení na svobodu, aby volby, které se mají uskutečnit v příštím roce, byly "svobodné, spravedlivé, transparentní a otevřené".

Ze Singapuru míří Barack Obama do Číny, která má být hlavním bodem jeho nynější asijské cesty. Podle očekávání Spojené státy budou zvláště usilovat, aby vláda v Pekingu nadále neudržovala kurz své měny na nízké úrovni, protože to brání vývozu amerického zboží a přispívá v nerovnováze obchodu mezi oběma zeměmi.

V Singapuru také americký prezident při jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem potvrdil, že do konce roku podepíší novou dohodu o snížení počtu jaderných zbraní.


Obavy z oteplování

Co kalí vyhlídky na novou celosvetovou dohodu o snižování skleníkových plynu?

Slabý summit v Kodani

Prijetí závazných limitu vypouštených emisí uhlíku, jež se melo v prosinci stát vyvrcholením mezinárodní schuzky v Kodani, se odkládá nejméne na príští rok.

Nevyřešený spor

Rozvinuté ekonomiky se s rozvojovými státy stále neshodly na tom, jakým zpusobem se budou podílet na nákladných investicích do prumyslu s cílem omezit uhlíkové emise.

Světová recese

Prestože se vetšina zemí shoduje na nutnosti snížit objem emisí, kvuli dopadum soucasné financní krize chtejí závaznou dohodu odložit na lepší casy.

Čekání na USA

Ve Spojených státech, jež jsou spolu s Cínou nejvetším producentem skleníkových plynu, nebyl zatím prijat zákon, který by umožnoval trh s emisními povolenkami.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů